START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Telproblemen: hoe bereken je de kans dat iets gebeurt?

Bij Wiskunde A heb je vaak te maken met telproblemen.

Je moet snel kunnen zien hoeveel opties er zijn.

Hoe doe je dit precies? Mr. Chadd legt het je uit.

telproblemen

Vermenigvuldigingsregel

Een wegendiagram geeft een goed overzicht van de mogelijkheden die je hebt bij twee of meerdere verschillende handelingen. Als je niet meer precies weet hoe een wegendiagram precies werkt, dan kun je hier kijken. Je kunt het totale aantal handelingen dan berekenen door het aantal mogelijkheden voor elke handeling met elkaar te vermenigvuldigen. Als je bijvoorbeeld drie soorten brood hebt, vijf soorten beleg en vier verschillende broodtrommeltje, dan heb je in totaal 3 x 5 x 4 = 60 verschillende lunchmogelijkheden.

Somregel

De somregel gebruik je vaak als je moet kiezen uit verschillende opties. Je herkent dit vaak aan het woordje ‘of’. Als je bijvoorbeeld 3 verschillende soorten koekjes hebt en 5 verschillende soorten snoep, dan heb je in totaal 3 + 5 = 8 verschillende opties.

Met en zonder herhaling

Het is bij telproblemen belangrijk om te weten of je dezelfde optie wel of niet twee keer mag gebruiken. Zonder herhaling mag elke optie maar één keer voorkomen en met herhaling maakt het niet uit. Je moet hierbij dus goed kijken naar de verschillende opties die je met en zonder herhaling hebt.

Als je bijvoorbeeld zonder herhaling kijkt, dan heb je voor elke nieuwe handeling een mogelijkheid minder. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Voorbeeld

Uit een groep van 20 mensen moet een groep van 3 leiders gevormd worden. Er wordt telkens 1 leider gekozen. Hoeveel verschillende mogelijkheden zijn er?

Voor de keuze van de eerste leider zijn er 20 mogelijkheden, maar voor de tweede leider is dat niet meer zo, omdat er dan al één persoon gekozen is. Je hebt dan dus maar 19 mogelijkheden. Voor de derde persoon heb je nog 18 mogelijkheden. Het totale aantal is dan 20 x 19 x 18 = 6.840.

Oefenen

Je maakt een meerkeuzetoets waarbij 4 vragen 3 mogelijkheden hebben en 6 vragen 4 mogelijkheden. Op hoeveel verschillende manieren kun je de toets invullen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Kansberekening

Steekproef en meetniveaus

Significantie: hoe zorg je dat je op de juiste manier afrondt?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!