Wat zijn het gerundium en het gerundivum precies?
Wat zijn het gerundium en het gerundivum precies?
Hoe moet ik deze vormen vertalen?
Je kent vast de infinitivus al! Het gerundi(v)um is nog een manier om de infinitivus te gebruiken. Kijk maar eens naar de volgende voorbeeldzinnen:
- Ik ga straks bowlen met de klas.
- Ik vind bowlen enorm leuk.
- Ik krijg altijd pijn in mijn vingers door het bowlen.
Zin 1 is een zin waarin de infinitivus wordt gebruikt zoals je gewend bent. In zin 2 wordt ‘ bowlen ’ echter zelfstandig gebruikt! Het is hier een lijdend voorwerp bij ‘ik vind … leuk’ . Bij zin 3 is het nog ingewikkelder: daar wordt de infinitivus gecombineerd met het voorzetsel door!
Er zijn twee vormen van dit gebruik van de infinitivus, namelijk het gerundium en het gerundivum . In dit artikel lees je hoe je deze vormen tegenkomt in het Latijn. Daarna kun je ze in jouw teksten ook vertalen!
Gerundium
Het gerundium is het zelfstandige gebruik van de infinitivus. Het rijtje gaat als volgt:
nom | vocare | het roepen |
---|---|---|
gen | vocandi | van het roepen |
dat | vocando | voor / tot het roepen |
acc | vocare | het roepen |
abl | vocando | door het / door te roepen |
Er zijn nog drie dingen waar je op moet letten. Dan weet je alles over het gerundium!
- Ten eerste zie je dat het gerundium alleen maar voorkomt in het onzijdig enkelvoud . Daarom is de nominativusvorm gelijk aan de accusativusvorm. Hier is wel een uitzondering op! Er is een extra gerundiumvorm in de accusativus, namelijk de volgende:
ad vocandum → om te roepen 2. Ten tweede merk je op dat het vormen van het gerundium gebeurt met de volgende formule: Stam + nd + uitgang bijvoeglijk naamwoord Bij werkwoorden van de i-stammen en mk-stammen (3e t/m 5e conjugatie) komt er nog een extra bindvocaal (de letter e ) tussen nd en de uitgang! Dit werkt zo: vincere → vinc + e + nd + i → vincendi 3. Tenslotte moet je weten dat als er bij het gerundium nog een lijdend voorwerp staat, je dit lijdend voorwerp ook mag vertalen met behulp van het woord ‘van’. Kijk maar: Libros legere amo. → Ik houd van het boeken lezen. → Ik houd van het lezen van boeken.
Gerundivum
Het gerundivum is het bijvoeglijke gebruik van een infinitivus. Deze heeft dus een vervoeging net zoals het bijvoeglijke naamwoord (zoals bonus)! De formule hiervoor is de volgende:
Stam + (bindvocaal) + nd + uitgang
De vervoeging werkt dus net zoals bij het gerundium. Let op dat in het gerundivum de nominativi en accusativi niet simpelweg als infinitivus opgeschreven worden, maar dat ze wél met deze formule vervoegd worden!
Letterlijk kunt je het gerundivum zo vertalen:
Vocandus → geroepen moetende worden / roepenswaardig
Het gerundivum komt op een aantal manieren voor. Laten we ze bij langs gaan!
Gerundium als bijvoeglijk naamwoord
In de zin “Vocandus est” is het gerundivum als bijvoeglijk naamwoord gebruikt. Dit kun je zo vertalen:
Hij is geroepen → moetende worden → Hij moet geroepen worden → Hij is roepenswaardig
Als er ook staat door wie of wat de persoon geroepen moet worden, dan staat dat niet in de ablativus, maar in de dativus ! Dat heet de dativus auctoris .
Net zoals een bijvoeglijk naamwoord kun je het ook zelfstandig opschrijven.
Bona → de goede dingen
Agenda → de dingen die gedaan moeten worden
Dominant gerundivum
Dit gerundivum komt voor in de genitivus, dativus en ablativus. Ook staat hij soms in de accusativus, maar dan staat er altijd ad bij! Bij de genitivus, de dativus en bij ad
- accusativus vertaal je het gerundivum met ‘om te …’ . Soms wordt het woord de + ablativus gebruikt. Dan vertaal je het gerundivum ook met ‘om te …’. Verder vertaal je bij de ablativus het gerundivum met ‘door te …’. Hier zijn een paar voorbeelden:
Ad linguam discendam condoceo → Ik oefen om de taal te leren
Apta linguae latinae docendo est → Zij is geschikt om de Latijnse taal te doceren
De exercitatione agenda disco → Ik leer door de oefening te maken
Ezelsbruggetje
Je kunt het gerundium en gerundivum uit elkaar houden met het volgende ezelsbruggetje:
Bij V oeglijk = Gerundi V um
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.