START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Diepzeetroggen: hoe ontstaan ze?

Diepzeetroggen zijn best indrukwekkend, zeker omdat ze eigenlijk een beetje verstopt zijn.

Hoe ontstaan deze mega kloven op de zeebodem, die al super diep is?

Diepzeetroggen zijn super diepe inzinkingen van de zeebodem. Troggen bevinden zich altijd langs plaatgrenzen . Er moet sprake zijn van een convergente beweging, waarbij twee platen naar elkaar toe bewegen. Hier zal dus één plaat onder de andere duiken en afsmelten, dit noem je subductie.

diepzeetroggen

De zwaarste plaat zal bij subductie altijd de bodem in zakken en afsmelten. Vaak is er sprake van een botsing tussen een continentale en een oceanische plaat. De continentale plaat is lichter dan de oceanische plaat en heeft hierdoor een betere mogelijkheid om te blijven drijven. De oceanische korst zal hierdoor dus in de bodem gaan zaken. Omdat dit met een enorme kracht gebeurt, wordt de zeebodem naar beneden gesleept. Hierdoor ontstaan in deze zogenaamde subductie gebieden langgerekte gebieden waar de zeebodem soms wel kilometers lager ligt.

Zo werkt onze app

Marianentrog

De bekendste trog is de Marianentrog. Dit is ook de diepste plek die gemeten is op een zeebodem, maar liefst 11 kilometer diep zal je moeten gaan om de bodem te bereiken hier. Het is een soort boog die gemiddeld 70 kilometer breed is, maar met uitschieters van 338 kilometer.

Als je van de ene kant van de trog naar de andere kant wil gaan ben je wel even bezig: de trog is ongeveer 2500 kilometer lang. De exacte diepte van de marianentrog is erg lastig te meten, dat heeft te maken met de hoeveelheid zout die je in de verschillende waterlagen kunt vinden maar ook met de druk die het water heeft op de bodem. De druk is namelijk wel 1000 keer zo hoog dan de druk aan het aardoppervlak!

Testvraag:

Wat zijn de vereisten voor het ontstaan van een diepzeetrog?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Bodemdaling

Grote en kleine waterkringloop

Havengebieden in de EU

Aan de slag
Zo werkt het
Particulier
Blogs
AcademyOver ons