Bodemdaling: waarom gebeurt dit?
De bodem daalt in Nederland, terwijl de zeespiegel steeds hoger komt te staan.
Je kunt je misschien wel een beetje voorstellen dat dit enorme problemen tot gevolg kan hebben.
Hoe komt het nou dat de bodem daalt en wat zijn de gevolgen hiervan?
Bodemdaling betekent letterlijk dat de bodem lager komt te liggen ten opzichte van een bepaald punt. In Nederland gebruiken we bijvoorbeeld het NAP (Normaal Amsterdams Peil).
Voor het gemak stellen we het NAP vaak gewoon gelijk aan het gemiddeld zeeniveau, maar in de werkelijkheid zit hier nog een klein stukje geschiedenis achter.
Vroeger werd de daling van de bodem gecompenseerd doordat rivieren ook weer klei en slib afzetten, waardoor de bodem ook weer aangroeide aan de bovenkant. Sinds de komst van dijken kan de rivier dit niet meer neerleggen, en daardoor groeit de bodem ook niet meer aan.
In Nederland daalt de bodem, en mensen versterken dit effect eigenlijk alleen nog maar meer. De bodemdaling gaat in Nederland best langzaam en het is vaak een vrij natuurlijk proces, maar toch verloopt de bodemdaling met name in het westen van ons land sneller dan voorspeld is. Een voorbeeld van natuurlijke bodemdaling is het inklinken van veengronden, waarbij de bodem langzaam naar beneden zakt door het gewicht van de lagen grond die er bovenop liggen.
De bodemdaling in onze veen- en kleigebieden gaat echter tegenwoordig wat sneller dan natuurlijk zou zijn. Een oorzaak hiervan zou de klimaatverandering kunnen zijn. Doordat het bijvoorbeeld vorige zomer zo droog was, stond het grondwater heel laag. Droge bodems zakken veel eerder in, en veel mensen denken dat de droogte te maken heeft met de klimaatsverandering.
Zo werkt de app!
Een andere menselijke ingreep die voor bodemdaling heeft gezorgd is het ontwateren van onze veengebieden, of de inpoldering van land. Doordat water uit de grond gehaald wordt, en het water dus geen massa meer in de bodem inneemt, zakt de grond naar beneden.
Een meer actuele oorzaak van bodemdaling is iets wat we momenteel vaak in het nieuws zien: de gaswinning in Groningen. In Groningen wordt er geboord in de gasvelden die daar ongeveer 3 kilometer diep in de grond zitten. Gasvelden zorgen voor veel druk onder de grond, maar zodra die gasvelden steeds leger raken neemt de druk ook af. Als de druk afneemt, zakt de rest van de bodem af en toe ook in. Dit gebeurt soms ook in de vorm van aardbevingen! Vandaar dat er vaak in nieuws over de gasboringen in Groningen gesproken wordt.
Vanwege de bodemdaling in Nederland lopen we een groot risico op overstroming. Om dit te voorkomen nemen we maatregelen om de rivieren onder controle te houden. De Deltawerken zijn een andere bekende maatregel.
Voorbeeldvraag:
Noem 3 oorzaken van bodemdaling.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.