Aardbevingen: hoe ontstaan ze en hoe meet je ze?
Je ziet het vaak voorbij komen in het nieuws, verwoestende aardbevingen. Duizenden mensen komen dan zonder huis te zitten.
Wat verschrikkelijk! Maar wat is een aardbeving precies en hoe ontstaan ze eigenlijk? Dat lees je allemaal hier!
Het ontstaan van aardbevingen
Een aardbeving is helaas een veel voorkomende natuurramp. Tijdens een aardbeving trilt of schokt de aardkorst omdat er veel energie vrijkomt. Vaak ontstaan aardbevingen door het verschuiven van tektonische platen . Deze platen kunnen naar elkaar toe bewegen (convergentie), van elkaar af (divergentie) en langs elkaar (transversaal). Deze plaatbewegingen gebeuren vaak plotseling, er is dan meestal al jarenlang spanning opgebouwd. Een aardbeving begint altijd onder de grond in het hypocentrum met schokken die doordringen tot de aardkorst. De plek aan het aardoppervlak recht boven het hypocentrum noemen we het epicentrum, hier is de schok vaak het grootst. Aardbevingen komen dus vaak voor aan de grenzen van platen. Landen die in de buurt liggen van zo’n plaatgrens hebben dus een grotere kans op een aardbeving. Wanneer een beving plaatsvindt onder het zeeoppervlak spreken we van een zeebeving, de golven die worden veroorzaakt door een zeebeving heten ook wel een Tsunami .
Meten van aardbevingen
Aardbevingen worden meestal gemeten met de schaal van Richter. De schaal van Richter geeft de zwaarte van de aardbeving aan met een getal tussen de 1 en 9. Een negen is het zwaarst en veel huizen storten dan ook in. Bij een aardbeving van 1 op de schaal van Richter voel je niet meer dan een vrachtwagen die door je straat rijdt.
Zo werkt de app
Aardbevingen in Nederland
Nederland ligt in het midden van de Euraziatische plaat, dus we zouden in principe niet bang hoeven zijn voor aardbevingen. Toch komen er wel eens aardbevingen voor in Nederland. Dat heeft twee redenen:
- In het zuiden van Nederland komen soms aardbevingen voor door de verschuiving van de aardplaten in de Alpen. Deze aardbevingen hebben meestal een sterkte tussen de twee en vier op de schaal van Richter.
- In het noorden van Nederland, vooral in Groningen, komen regelmatig aardbevingen voor die zijn veroorzaakt door gaswinning. Door de gaswinning klinkt de bodem in, daardoor daalt de bodem. Dit gaat soms gepaard met een aardschok of –beving.
Snap je het helemaal? Test jezelf!
Het epicentrum van een aardbeving in Groningen lag in het dorpje Loppersum. Als we het hebben over het epicentrum, is deze dan ondergrond of aan het aardoppervlak?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.