START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Aardplaten, breuklijnen en plaatbeweging

Zoals je misschien wel weet kennen we in Nederland niet echt aardbevingen zoals bijvoorbeeld in China of Australië.

Dat komt omdat Nederland niet heel dicht bij een breuklijn ligt. Maar wat zijn die breuklijnen nou eigenlijk en hoe beïnvloeden ze de aarde?

aardplaten en breuklijnen

Breuklijnen

Breuklijnen zijn de lijnen die onze aardkorst in meerdere stukken verdelen. Ze lopen lang niet recht en kronkelen als een malle. De breuklijnen verdelen de aarde in verschillende platen: ook wel tektonische platen genoemd. De aarde bestaat uit 9 verschillende grote platen, en nog een paar kleinere platen. De allergrootste plaat die we kennen is de Pacifische plaat. Een bekend voorbeeld van een breuklijn is de San Andreas breuklijn.

Plaatbewegingen

De tektonische platen zijn niet alleen de platen waarop ons land ligt, maar ook de oceanische platen. Zo kunnen breuklijnen dus ook onder de oceaan liggen. Platen bewegen gemiddeld een aantal centimeter per jaar. Dit kan op verschillende manieren: transforme beweging, divergente beweging en convergente beweging.

Een transforme beweging van plaatgrenzen betekent dat de platen langs elkaar heen bewegen. Vergelijk het maar met het schuiven van je hand over je been, dit gaat als je een beetje druk zet niet altijd even gladjes maar met schokken. Dit gebeurt ook bij plaatgrenzen. Platen bewegen niet soepel langs elkaar, maar met schokken. Deze schokken kunnen uiteindelijk een aardbeving veroorzaken.

Bij een convergente plaatbeweging bewegen de platen naar elkaar toe. Dit kan tot gevolg hebben dat platen tegen elkaar opbotsen waarbij de zwaarste plaat onder de lichtste plaat kan duiken. Dit kan vervolgens gebergtes vormen, een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het Andesgebergte. De oceanische plaat is vaak zwaarder dan de continentale plaat, en zal dus vaker onder de andere plaat duiken.

Zo werkt onze app

Een divergente plaatbeweging is een beweging waarbij de platen van elkaar af bewegen. Hier groeien de oceanische platen ook weer aan! Dit komt omdat de platen een soort gat achterlaten en daar stroomt vervolgens magma in, die het gat weer opvult. Zo maakt de aarde dus eigenlijk zijn eigen aardplaten!

De aardplaten bewegen door de vloeibare lagen die onder de aardplaten door stromen. En ooit gewild om naar de andere kant van de wereld te graven? Of gewoon naar het magma toe? Graaf dan maar even door, want de tektonische platen zijn wel 100 km dik!

Om te checken of je het goed begrepen hebt kun je de onderstaande oefenvraag maken:

Welke bewegingen kunnen rondom een breuklijn plaatsvinden en wat zijn voorbeelden van de gevolgen?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aardbevingen

Gesteente

Grand Canyon

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!