START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Voorzetselvoorwerp

Voorzetselvoorwerp

Het voorzetselvoorwerp is een lastige woordsoort om te herkennen bij het ontleden van zinnen.

Wat het voorzetselvoorwerp precies is en hoe je het kan vinden, legt Mr. Chadd je hieronder uit!

Uitleg

Het voorzetselvoorwerp laat in een zin zien waar het gezegde betrekking op heeft; het geeft dus meer informatie over het gezegde. Het bestaat altijd uit twee delen: (1) een voorzetsel en (2) een zelfstandig naamwoord of persoonlijk voornaamwoord. Het voorzetsel komt altijd als eerst.

voorzetselvoorwerp

Het voorzetsel van het voorzetselvoorwerp vormt een vaste combinatie met het hoofdwerkwoord van de zin. Dit klinkt misschien nog een beetje onduidelijk, maar laten we naar een voorbeeld kijken:

Ik twijfel aan jouw eerlijkheid.

Het hoofdwerkwoord in deze zin is twijfel en dit vormt een vaste combinatie met het voorzetsel aan (“twijfelen aan”). Dit voorzetsel hoort bij het deel ‘jouw eerlijkheid’ en dus vormen die twee samen het voorzetselvoorwerp aan jouw eerlijkheid . Het is dus opgebouwd uit het vaste voorzetsel van twijfelen ( aan ) en het voorwerp waarop dit betrekking heeft ( jouw eerlijkheid ).

Verschil met lijdend voorwerp

Het voorzetselvoorwerp wordt wel eens verward met het lijdend voorwerp. Toch is er een makkelijk regeltje waarmee je het onderscheid tussen allebei kan onthouden: het voorzetselvoorwerp begint altijd met een voorzetsel, terwijl het lijdend voorwerp geen voorzetsel bij zich heeft. Kijk maar eens naar het verschil tussen deze twee zinnen:

Ik luister naar muziek . (voorzetselvoorwerp)

Ik luister muziek . (lijdend voorwerp)

Verschil met bijvoeglijke bepaling

Ook is het soms niet duidelijk of je te maken hebt met een voorzetselvoorwerp of een bijvoeglijke bepaling. Dit verschil is moeilijker dan het vorige, maar ook hier is er weer een duidelijke regel die laat zien of iets een voorzetselvoorwerp of een bijvoeglijke bepaling is. Als het zinsdeel een plaats aangeeft, dan is het een bijvoeglijke bepaling. Is dat niet zo, dan kan je spreken van een voorzetselvoorwerp. Kijk maar eens naar het verschil tussen deze twee zinnen:

Ik wacht al tien minuten op de bus . (voorzetselvoorwerp)

Ik wacht al tien minuten op het busstation . (bijvoeglijke bepaling van plaats)

En nu jij!

Onderstreep in de volgende zinnen het voorzetselvoorwerp. Als je denkt dat er sprake is van een lijdend voorwerp of bijvoeglijke bepaling, omcirkel de woordgroep dan en schrijf er naast welke woordsoort het is.

  1. Wij hebben veel plezier in ons werk.
  2. Mijn vader verlangt al maanden naar de zomervakantie.
  3. Het meisje hangt aan het touw.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Voorzetsels

Persoonlijk voornaamwoord

Het aanwijzend voornaamwoord

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!