De contante waarde van een rente
De somformule, een formule die misschien wat lastig lijkt op het eerste gezicht, maar gelukkig voor je uitgelegd wordt in dit artikel!
Voor het lezen van dit artikel is het handig om eerst even de basis van de contante waarde te lezen.
Met de contante waarde van een rente, kun je berekenen hoeveel geld je moet storten om vanaf een bepaalde periode een bepaald bedrag op te gaan nemen. Een hele ingewikkelde zin, maar met het volgende voorbeeld waarschijn een stuk duidelijker:
Stel dat je met pensioen wilt gaan. Je wilt de komende 5 jaar elk jaar 1000 euro kunnen gaan opnemen. Hoeveel geld moet ik nu storten?
De contante waarde van een rente bereken je door de rente x S te doen. De rente is het gelijkblijvende bedrag dat je elk jaar wilt opnemen of storten met daartussen gelijkblijvende periodes. In dit geval is de rente dus 1000.
Let op! Hier betekent dus rente niet hetzelfde als interestpercentage! Het betekent de gelijkblijvende bedragen die je opneemt of stort met gelijkblijvende tussenpozen!
Zo werkt de app
S= a x R N – 1 ÷ R- 1 waarbij R (de rede) staat voor de groeifactor. Dus als jij 5% rente krijgt per jaar, dan is je rede 1,05! A is het begingetal. Je berekent het begingetal door 1 te delen door je groeifactor ^n (= aantal periodes).
Laten we het even weer op een rijtje zetten! Dat ziet er als volgt uit:
Als je alles achter elkaar zet: Contante waarde = rente x begingetal x R N – 1 ÷ R – 1, maar je rente keer het begingetal is hetzelfde als de contante waarde van je laatste storting.
Een tip: je kunt ook zeggen dat je de contante waarde van je laatste opname keer de gekke R formule doet, dat zorgt misschien voor wat meer overzicht. Klinkt misschien lastig maar laten we er even een voorbeeld bij gebruiken!
Je wilt dus de komende 5 jaren 1000 euro gaan opnemen. Laten we zeggen dat het interestpercentage 6% is. Je rente is dus 1000. Je begingetal is 1 gedeeld door je (groeifactor ^ n) dus: 1/1,06^5. De truc hier is dus dat de contante waarde van je laatste geldopname (ook wel je laatste rente) gelijk is aan rente x begingetal. Dit is 747,26.
Nu gaan we de R formule nog even invullen. Dit is 1,06 5 – 1 ÷ 1,06 – 1. Doe je dit keer 747,26, dan krijg je 4212,37. Dus! Als je komende 5 jaren elk jaar 1000 euro wilt opnemen en het rentepercentage is 6%, dan moet je nu dus 4212,37 op je rekening hebben staan!
Probeer het nu zelf eens! Je gaat met pensioen en je wilt 20 jaar lang elk jaar 1500 euro opnemen. De interestvoet is 7%. Wat is de rente, wat is het begingetal en wat is de rede? Bereken nu de contante waarde.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Kosten/opbrengsten vs. Uitgaven/inkomsten: wat is het verschil?
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.