De contante waarde
M&O en het berekenen van de contante waarde zijn twee handen op Ă©Ă©n buik.
Dit onderwerp zal altijd in alle M&O boeken terugkomen. Logisch, want het is best wel een handig onderwerp voor jezelf om te begrijpen.
En dat ga je ook begrijpen, na het lezen van dit artikel!
De contante waarde heeft bijna altijd te maken met het sparen van geld. Schets dus de volgende situatie: je hebt een spaarrekening geopend en je ontvangt hierover 5% rente. Dan krijg je dus elk jaar 5% over je gespaarde bedrag.
In deze situatie kun je de contante waarde eigenlijk best goed samenvatten in een vraag: hoeveel geld moet ik NU storten om over y jaren bedrag x op mijn rekening te hebben?
“Bedrag X” is het geld dat je graag over 10 jaar in totaal wilt hebben, ook wel het gewenste bedrag. “Y jaren” is de tijd tussen nu en totdat je bedrag X wilt hebben, dus dit is 10 jaar. Stel dat bedrag X 10.000 euro is, en je wilt dit dus inderdaad over 10 jaar op jouw rekening hebben, dan is de waarde van dat bedrag nu lager, want je gaat er namelijk nog 10x 5% rente over ontvangen!
Vind je dat wat lastig om voor je te zien? Als je dat andersom redeneert dan krijg je dit: mocht je nu 10.000 euro storten, dan is dat over 10 jaar veel meer geld waard, want je ontvangt er elk jaar 5% rente over. Als je over 10 jaar 10.000 euro wilt hebben, dan hoef je nu bijvoorbeeld maar 6139 euro te storten! Lekker makkelijk geld verdienen dus! Helaas zijn spaarrentes bij ons geen 5%, jammer genoeg gaat dit dus bij ons niet zo snel.
Oke, dus nu weet ik wat de contante waarde betekent… Maar hoe bereken ik de contante waarde? De contante waarde, ook wel CW genoemd bereken je als volgt:
Zo werkt de app
Je deelt dus het bedrag dat je graag wilt hebben door 1 + de rente. En wat is die 1+ rente nou exact? Dat is de factor waarmee we gaan delen, en die bepaal je als volgt: als je 5% rente krijgt, dan is deze factor 1,05. Is de rente 10%, dan is de factor 1,1. Is de rente 0,5%? Dan is de factor 1,005.
Vervolgens doe je deze factor tot de macht “Y jaren”, of te wel het aantal periodes dat je rente zult ontvangen. Dit wordt ook wel N genoemd, of het aantal periodes. Heb je dus je spaargeld 5 jaar uitstaan? Dan is Y jaren of “N” 5. Dus je deelt het gewenste bedrag door je rentefactor tot de macht het aantal periodes. Let op! Het kan zijn dat je geld op het eind van het jaar pas stort (31 december), je krijgt dan dus geen rente over dit jaar! Lees dus goed de vraag en wees heel precies!
Laten we nog even teruggaan naar het voorbeeld hierboven, zodat je even kan zien hoe je deze formule invult. Je wilde dus over 10 jaren 10.000 euro hebben, en je ontvangt 5% rente. Dan is je te ontvangen bedrag 10.000. Je 1+ rente is 1,05 en N = 10. De contante waarde bereken je dan door 10.000/10,5^10 te doen en dat is 6139,13! In totaal ontvang je over 10 jaar lang dus 10.000 – 6139,13 = 3860,87 euro rente. Best een leuk bedrag!
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Hoe reken ik met samengestelde interest?
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.