START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Organisatieniveaus

Organisatieniveaus

Binnen de biologie maakt men onderscheid tussen verschillende zogenaamde organisatieniveaus.

Dit is één van de manieren waarop biologen de enorme hoeveelheid informatie binnen de biologie kunnen ordenen.

Met elke stap kleiner neem je eigenlijk een betere kijk op wat er binnen een organisatieniveau gebeurt. Dit wordt ook wel reductionisme genoemd: het reduceert complexe systemen tot simpele onderdelen die je beter kunt bestuderen. We gaan hier alle organisatieniveaus bij langs van klein naar groot.

organisatieniveaus

Moleculen

Moleculen zijn stoffen van twee of meer atomen. Vaak wordt onderscheid gemaakt tussen organische en anorganische stoffen. Organische stoffen zijn altijd stoffen die alleen door een levend wezen gemaakt zouden kunnen worden, zoals bijvoorbeeld glucose. Binnen dit niveau vallen standaardmoleculen zoals O 2 en H 2 O, maar ook veel eiwitten zoals bijvoorbeeld chlorofyl, het eiwit dat licht kan ontvangen.

Organellen

De eerstvolgende stap zijn de organellen, de functionele onderdelen van een cel. Voorbeelden van organellen zijn de celkern, het endoplasmatisch reticulum en bladgroenkorrels.

Cellen

Dan zijn we aangekomen bij cellen. Cellen worden in de biologie vaak gezien als de kleinst mogelijke vorm van leven (virussen missen enkele kenmerken van levende wezens, waardoor ze niet mee worden geteld). Wil je meer weten over dierlijke cellen of over andere soorten cellen? Klik dan door op de hyperlinks!

Weefsels

Weefsels zijn groepen cellen die dezelfde functie hebben. Voorbeelden hiervan zijn spierweefsel of botweefsel. Let op: weefsels komen alleen voor in meercellige organismen! Er zijn enkele bijzondere uitzonderingen, zoals sponzen, maar verder geldt dit overal. Eencellige organismen hebben dus geen weefsels of organen.

Zo werkt de app

Organen

Organen bestaan altijd uit verschillende typen weefsels, wat ze een niveau omhoog brengt. Voorbeelden van organen zijn ogen, je maag, maar ook bladeren van planten. Ze hebben altijd een specifieke functie in het lichaam. Zoals dus bijvoorbeeld licht ontvangen en een beeld vormen de functies zijn van je ogen.

Organismen

Nu zijn we aangekomen bij het individu. Organismen zijn individuele levende wezens die op zichzelf kunnen leven. Eencelligen kunnen hier dus ook onder vallen, maar organen en weefsels kunnen niet als organisme worden gezien, omdat ze onderdeel zijn van een multicellulair organisme.

Populaties

Groepen organismen die bij dezelfde soort horen en in hetzelfde gebied leven, noemen we populaties.

Communiteit

Soms wordt dit niveau weggelaten. Een communiteit is een groep populaties bij elkaar in een gebied. Voorbeelden van communiteiten zijn: verschillende grassoorten, een populatie herten, eenden en mussen die samen op een weiland leven. Vaak wordt dit niveau dus weggelaten, omdat een ecosysteem net iets beter kan beschrijven hoe verschillende populaties samenleven.

Ecosystemen

Een ecosysteem is dus een groep populaties van verschillende diersoorten in hetzelfde gebied. Maar bij een ecosysteem horen ook nog verschillende niet-levende dingen waar de organismen gebruik van maken, zoals de grond, water, licht en CO2.

Biosfeer

De laatste stap in het organisatieniveau is de biosfeer, oftewel de aarde. De biosfeer is iets specifieker dan “aarde” binnen de biologie, omdat het eigenlijk “alle ecosystemen bij elkaar” bevat.

Er wordt dus onderscheid gemaakt tussen al deze organisatieniveaus om beter te begrijpen welke dingen invloed hebben op een proces. Op jouw ademhaling hebben andere organismen weinig impact, maar de manier waarop je longen in elkaar zitten is wel een grote factor. Onthoud wel dat een organisatieniveau niet per se kleiner is dan het grotere niveau. Er zijn bijvoorbeeld organellen zoals de celkern die groter zijn dan sommige bacteriële cellen. En jouw longen zijn een stuk groter dan een slak, terwijl een slak al een compleet organisme is.

Oefenvraag

Kun jij de volgende organisatieniveaus van groot naar klein zetten?

Organisme – Moleculen – Ecosysteem – Cellen – Weefsel

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verschil plantaardige en dierlijke cellen

Hoe herken ik de cellen van de verschillende rijken?

Typen weefsels

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!