START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Ontstaan hartinfarct

Per jaar krijgen tienduizenden Nederlanders een hartinfarct (ook wel een hartaanval genoemd).

Dit zijn er ongeveer 70 per dag! Een hartinfarct is dan ook één van de meest voorkomende doodsoorzaken in Nederland.

Door een bloedpropje wordt de bloedstroom naar het hart verstoord. Hierdoor krijgt het hart tijdelijk geen zuurstof en sterven de kransslagaders in het hart af. Dit zijn de aders die je hart voorzien van zuurstof en andere voedingsstoffen. Bij het afsterven van deze kransslagaders, sterft er dus ook een gedeelte van het hart af. Een hartinfarct ontstaat natuurlijk niet zomaar uit het niets, er gaan vele stappen vooraf waar je zelf niks van merkt die leiden tot een hartinfarct. Welke stappen dit zijn, lees je hieronder!

ontstaan hartinfarct

Bloedvatwandbeschadiging

De eerste stap richting het ontstaan van een hartinfarct is de beschadiging en verdikking van de bloedvatwanden . Door roken en een te hoge bloeddruk ontstaan onder andere scheurtjes in de bloedvatwand. Vervolgens plakken bloedplaatjes aan de kapotte collageenvezels. De bloedplaatjes plakken vervolgens aan elkaar. Vervolgens worden fibrinedraden gevormd. Samen met de fibrinedraden vormen de bloedplaatjes hard bloedstolsel (BiNaS Tabel 84O). Dit stolsel verdikt de bloedvatwand en leidt tot een vernauwing van de ader.

Vetophoping

Naast bloedplaatjes, komt er door de ophoping nu ook vet in de vaatwand. De aanwezige cellen beginnen het vet dat voorbij komt gestroomd “op te eten”. De bloedvatwandcellen zwellen hierdoor nog eens extra op. Hierdoor is een verhoogd cholesterolgehalte (vet in je bloed) ook een extra risicofactor tot het ontstaan van een hartinfarct. Ook komt er calcium in de opeenhoping. Dit proces wordt daarom vaak aderverkalking genoemd, maar de verkalking omvat dus maar een klein gedeelte van het proces. De vernauwingen in de bloedvatwand zijn nu dus een ophoping van cholesterol, kalk en bloedplaatjes. Deze opeenhoping heet een plaque . In de bloedvatwand zijn nu dus allemaal cellen aanwezig die daar eigenlijk niet horen.

Zo werkt de app

De plaque scheurt

De plaque wordt steeds groter en groter. Een hartinfarct ontstaat wanneer er geen bloed meer door de kransslagader stroomt. Het stoppen van het stromen van het bloed gebeurt vaak niet door een plaque die is langzaamaan is gegroeid, maar door een plaque die open scheurt. Dit kan gebeuren wanneer de bloedvatwand over de plaque niet stevig genoeg is. De inhoud van de plaque komt nu vrij in het bloed, wat er voor zorgt dat het bloed gaat klonteren. Door de combinatie van de klontering van het bloed, wat een bloedpropje veroorzaakt, en de vernauwing van de bloedvatwand, wordt de bloedstroom gestopt. De kransslagaders krijgen nu geen zuurstoftoevoer meer en het hartinfarct begint. De hartspiercellen hebben zuurstof nodig om te zorgen dat het hart blijft kloppen. Bij een hartaanval krijgen de hartspiercellen geen zuurstof meer, waardoor ze stoppen met kloppen. Een gedeelte van het hart doet het dan dus niet meer. Als een hartinfarct snel genoeg behandeld wordt, hoeven de cellen echter niet af te sterven. Pas wanneer de cellen twintig tot dertig minuten zonder zuurstof zitten, sterven ze af. Dit zorgt dan ook voor blijvende schade aan het hart. Als een hartinfarct dus snel genoeg behandeld wordt, hoeft de schade niet permanent te zijn.

En de rest van het lichaam dan?

Het bovenbeschreven proces kan natuurlijk ook in andere delen van je lichaam ontstaan. Wanneer er een bloedprop de bloedstroom in de hoofdslagaders stopt, spreken we van een herseninfarct . Wanneer dit gebeurt in de longslagaders, spreken we van een longinfarct .

Oefenvragen

  1. Waarom is de toevoer van zuurstof belangrijk voor het hart?
  2. Leg uit hoe een bloedvatwandvernauwing kan leiden tot het ontstaan van een hartinfarct.
  3. Leg uit waarom een hersen-, hart- of longinfarct (longembolie) ook op andere plekken in het lichaam kan ontstaan dan waar het tot uiting komt.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

De bloedsomloop en het hart

Prikkelgeleiding in het hart en ECG

Bloeddruk, systole en diastole

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!