Het broeikaseffect: wat is het?
Broeikaseffect, een woord wat je misschien wel eens hebt gehoord in het nieuws, maar wat is het nou precies?
Misschien ben je ooit wel een keer in een glazen kas geweest waar groente en fruit groeit. Het is hier vaak warm, en soms een beetje vochtig. Eigenlijk is dit precies hetzelfde idee als het broeikaseffect, maar dan kleiner. Hieronder leggen we uit hoe het precies zit!
Om onze aarde heen zit een soort wolk met verschillende gassen. Dit noem je de atmosfeer. Sommige van deze gassen zorgen ervoor dat een deel van de warmte van de zon dicht bij de aarde blijft, waardoor het een goede temperatuur blijft op de aarde. Andere gassen zorgen ervoor dat er vocht in de lucht blijft, zodat de bodem van de aarde niet kurkdroog wordt. We hebben deze gassen dus nodig om te kunnen overleven op de aarde. Dit noem je ook wel het natuurlijke broeikaseffect.
Sinds de industriële revolutie zijn mensen veel meer gebruik gaan maken van fabrieken, vliegtuigen, auto’s en andere machines die allerlei verschillende soorten gassen uitstoten. Dit zorgt ervoor dat er veel meer broeikasgassen in atmosfeer zit dan goed is. Bij het natuurlijke broeikaseffect wordt een deel van het zonlicht wat op aarde terecht komt door de atmosfeer doorgelaten, waardoor het niet te warm wordt op aarde. Door al die extra gassen in de lucht, zijn er te veel gassen die de warmte vasthouden. De warmte van het zonlicht kan de atmosfeer niet meer uit, waardoor het allemaal in de atmosfeer om de aarde blijft hangen. Het directe gevolg hiervan in dat de temperatuur op aarde stijgt. In het plaatje hieronder zie je hoe dat er schematisch uit ziet.
Afbeelding 1: De opwarming van de aarde
De stijging van de temperatuur heeft grote gevolgen voor alles en iedereen dat leeft op de aarde. Er ontstaan droge gebieden, waar geen gewassen meer kunnen groeien. Dit kan zorgen voor voedseltekort in sommige gebieden. Daarnaast zorgt het stijgen van de temperatuur ook voor dat het ijs op de Noordpool en de Zuidpool smelt. Hierdoor stijgt het water, waardoor laag liggende landen zoals Nederland in de toekomst wel eens onder water zouden kunnen komen te liggen.
Wat kunnen je er tegen doen? Zo weinig mogelijk gebruik maken van apparaten die deze gassen uitstoten. Ga bijvoorbeeld met de fiets naar voetbaltraining in plaats van met de auto. En gebruik wat minder energie. Haal bijvoorbeeld de stekker van de oplader uit het stopcontact als je telefoon is opgeladen. Als iedereen dat zou doen, zou de opwarming van de aarde een stuk minder snel gaan, of misschien kunnen stoppen.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.