Invalshoek zon
Hoe kan het nou dat het op de evenaar zoveel warmer kan worden dan bij ons in Nederland?
En waarom kennen wij een zomer en een winterperiode?
Lees gauw verder wat de invalshoek van de zon hiermee te maken heeft!
De invalshoek van de zon is eigenlijk de hoek tussen de zonnestralen en de grond. Als de zon dus heel direct op het aardoppervlakte schijnt, dan heeft de zonnestraal een grote invalshoek. De zon schijnt dus direct op de grond, en daarom hoeft de warmte van de zonnestraal veel minder verdeeld te worden over de grond.
Hoe groter de invalshoek, hoe warmer het kan worden en hoe geconcentreerder de warmte. Je kunt nu dus ook wel raden dat de invalshoek van de zon op de evenaar dus waarschijnlijk groter is dan dat wij hier in Nederland hebben.
Noordelijk en zuidelijk halfrond
Nu we weten hoe de invalshoek voor meer of minder warmte kan zorgen, kunnen we ook gaan verklaren waarom het op het noordelijk halfrond zomer is terwijl het op het zuidelijk halfrond winter is, of juist andersom natuurlijk. Zoals je misschien weet draait de aarde om de zon, maar ook om zijn eigen as. Hierbij kantelt de aarde een beetje.
In onze zomer staat het noordelijk halfrond richting de zon, en daardoor wordt de invalshoek van de zon groter. De zonnestralen hoeven een minder lange weg af te leggen om het noordelijk halfrond te bereiken. Het is dus relatief gezien bij ons warmer dan in de winter! Het zuidelijk halfrond ligt nu ‘in de schaduw’. De zonnestralen doen er langer over om het aardoppervlakte te bereiken, de weg is langer.
Zo werkt onze app
In onze winter staat het zuidelijk halfrond meer richting de zon, en dus het noordelijk halfrond van de zon af. Nu ligt het noordelijk halfrond ‘in de schaduw’. De zonnestralen komen dan bij ons schuiner binnen en ze moeten een grotere oppervlakte verwarmen. Hierdoor wordt de warmte dus over een grotere oppervlakte verdeeld en wordt het dus minder warm.
Kijk maar eens naar de afbeelding hieronder:
Je ziet dus: hoe groter de invalshoek, hoe minder oppervlakte de zon hoeft te verwarmen en hoe warmer het hier kan worden. Het tegenovergestelde geldt voor de kleinere invalshoek. Hoe kleiner de invalshoek, hoe meer de warmte verspreid wordt over het aardoppervlak. Je ziet nu dat de aarde recht staat, maar op het moment dat het bijvoorbeeld bij ons zomer is, dan kantelt de aarde op dit plaatje naar rechts, waardoor de invalshoek groter wordt!
En nu jij! Weet je het nog?
Wanneer is het warmer? Als de invalshoek groter is of als de invalshoek kleiner is?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.