Klimaatzones: wat zijn het en hoe worden ze ingedeeld?
Overal ter wereld verschilt het klimaat heel erg. In Nederland regent het heel vaak, terwijl er in de Sahara soms maanden geen druppel valt.
Om de verschillende klimaten op de wereld in te delen, zijn er een aantal klimaatzones bedacht. Een gebied met min of meer hetzelfde klimaat wordt een klimaatzone genoemd.
Het Köppen-klimaatsysteem
De meestgebruikte indeling is het Köppen-klimaatsysteem. Deze indeling is gebaseerd op de temperatuur, de neerslag en het soort planten dat kan groeien in een gebied. Deze bestaat uit vijf basisklimaten (aangegeven met een hoofdletter A tot en met E) en een aantal uitbreidingen (aangegeven met een tweede letter).
#Hoofdverdeling
A-klimaten of tropische klimaten: Gemiddelde temperatuur in een gebied is niet lager dan 18°C in de koudste maand.
B-klimaten of droge klimaten (aride klimaten): Te weinig neerslag voor boomgroei en permanente rivieren.
C-klimaten of zeeklimaat (maritieme klimaten): Gemiddelde temperatuur van de koudste maand is hoger dan -3 °C maar niet hoger dan 18 °C, gemiddelde temperatuur van de warmste maand is hoger dan 10 °C.
D-klimaten of landklimaten (continentale klimaten): Gemiddelde temperatuur van de koudste maand is lager dan -3 °C, gemiddelde temperatuur van de warmste maand is hoger dan 10 °C.
E-klimaten of poolklimaten (polaire klimaten): Gemiddelde temperatuur van de warmste maand is niet hoger dan 10 °C.
Onderverdeling
Omdat vijf klimaattypen niet nauwkeurig genoeg zijn om elk klimaat ter wereld in te delen, zijn er een aantal onderverdelingen aangebracht:
Bij A, C en D:
f = geen droge periode
s = droge zomer
w = droge winter
Bij B:
W = woestijn (erg droog)
S = steppe (soms regenval)
Bij E:
F = eeuwige sneeuw
H = eeuwige sneeuw, maar alleen in hooggebergte
T = toendra
Classificeren
Op basis van temperatuurs- en neerslaggegevens kan je elk gebied in een klimaatzone classificeren. Nederland heeft bijvoorbeeld een Cf-klimaat. De gemiddelde temperaturen sluiten aan bij een C-klimaat en het regent in Nederland het hele jaar door.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.