START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Hogedrukgebieden en lagedrukgebieden

Hoge- en lagedrukgebieden, je hebt er vast wel eens de weerman na het achtuurjournaal over horen praten.

De drukgebieden kunnen onder andere voor regen zorgen. Ook als we weer eens naar school toe moeten fietsen tegen de wind in kun je de schuld geven aan deze gebieden. Om ons heen is er ook luchtdruk, zo drukt er momenteel ongeveer 20.000 kilo lucht op jouw lichaam! Maar wat zijn dit nou exact en hoe ontstaan ze? Lees er alles over in dit artikel!

Wat zijn hoge en lage- en drukgebieden?

Wat zijn die gebieden met zoveel impact nou precies? Ten eerste is het handig om te weten dat we het nu eigenlijk alleen gaan hebben over lucht. En lucht bestaat vaak uit verdampte waterdruppeltjes en nog wat andere gassen, maar die laten we nu even buiten beschouwing.

Laten we beginnen bij een lagedrukgebied. De naam zegt het misschien al: er is een lage druk. Er zitten weinig luchtdeeltjes op een bepaald oppervlak.

hogedruk en lagedruk

Hoe ontstaan lage- en hogedrukgebieden?

Lagedrukgebieden ontstaan onder andere boven de evenaar. Hier is het heel erg warm, en warme lucht stijgt op. De lucht laat een soort lege ruimte dichtbij de aarde over, een soort ‘gat’. Zodra de lucht bovenin is aangekomen, dan stroomt het weg naar links en rechts. Ook wel naar het noorden en het zuiden toe.

Omdat de lucht nu niet meer opgewarmd wordt vanaf de aarde, koelt de lucht af. Koude lucht gaat dalen en het gaat dus weer richting de aarde toe stromen. Dit gebeurt met al de lucht die is gaan stijgen, en hierdoor duwt er super veel lucht richting het aardoppervlak op de plek waar de lucht weer afkoelt. Dit is dan ook, je raadt het misschien al, een hogedrukgebied!

wind directies

Hoe ontstaat wind?

Goed, we weten nu een beetje hoe de hoge- en lagedrukgebieden ontstaan. Maar hoe zorgt dit dan voor wind? Heel simpel eigenlijk. Een hogedrukgebied kent super veel luchtdeeltjes in een bepaald gebied. Hierdoor hebben de luchtdeeltjes weinig ruimte om te bewegen. Maar bij het lagedrukgebied hebben de luchtdeeltjes veel ruimte om te bewegen. De lucht in het hogedrukgebied wil dus heel graag verplaatsen naar een lagedrukgebied, en dat doen ze dan ook! Er ontstaat een luchtstroom van het hogedrukgebied naar het lagedrukgebied: oftewel wind!

Zo werkt de app!

Hoe en waar ontstaat regen?

Lagedrukgebieden kennen dus veel warmte. Warme lucht kan veel vocht vasthouden, en daarom is het ook vaak vochtig rondom een lagedrukgebied. Zodra de warme, vochtige lucht zijn hoogste punt bereikt begint deze lucht af te koelen. Koude lucht kan geen vocht vasthouden en daardoor laat de lucht al het water los. Het begint te regenen. Daarom vinden we bijvoorbeeld bij de evenaar regenwouden, en in de hogedrukgebieden daaromheen bijvoorbeeld woestijnen. De lucht is dan al uitgeregend en bevat geen water meer!

Voorbeeldvraag :

Hoe kan het dat je een tropisch regenwoud vindt rondom de evenaar?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Aanlandige aflandige wind

Regen

Bergen

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!