Mist: hoe ontstaat dat nou eigenlijk?
Je hebt het vast wel eens meegemaakt: je ziet geen hand voor ogen doordat het zo mistig is.
Maar hoe ontstaan deze laaghangende “wolkjes” nou precies? Leer er meer over in dit artikel!
Mist is eigenlijk niks anders dan waterdruppeltjes die iets boven de grond zweven. Mist ontstaat vaak in de nachten met weinig bewolking, waardoor het aardoppervlakte snel kan afkoelen. Hierdoor bereikt de grond het dauwpunt . De lucht is vaak vochtig, en op het moment dat deze vochtige lucht afkoelt, dan ontstaat er mist. Belangrijk is dat er wel een klein beetje wind is, want als het windstil is dan ontstaat er alleen dauw. Dat zijn de kleine druppeltjes die je bijvoorbeeld op grassprietjes ziet liggen in de ochtend.
Daarnaast kan mist ook ontstaan als warme en vochtige lucht mengt met koude lucht. Omdat er vochtige lucht nodig is voor het ontstaan van mist, zie je vaak dat het (extra) mistig is boven meren of slootjes.
Mist wordt pas echt mist genoemd op het moment dat je minder dan 1000 meter kunt zien. Natuurlijk kan mist best wel gevaarlijk zijn voor met name het verkeer, dat nu ineens veel minder kan zien. Altijd extra goed opletten als je dus op een mistige dag op de fiets stapt!
Voorbeeldvraag:
Hoe kan het dat er vaak mist ontstaat boven meren en sloten?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar: