De Gini-coëfficiënt
De Gini-coëfficiënt
De Gini-coëfficiënt is een manier om ongelijkheid van inkomensverdeling binnen een land te bekijken.
Natuurlijk zijn er andere manieren om te kijken hoe welvarend een land of zijn inwoners is.
We kunnen bijvoorbeeld kijken naar het BBP of het BBP per hoofd van de bevolking (even vergeten wat dat ook alweer is? Check onze andere uitleg hierover! BBP/BNP ), maar deze benaderingen geven alleen het totale inkomen of het gemiddeld inkomen per burger.
Zo kan het BBP per hoofd best hoog zijn, maar wanneer er grote ongelijkheid van inkomensverdeling binnen een land is, zegt zo’n BBP per hoofd eigenlijk helemaal niets.
Wat betekent dat precies?
De Gini-coëfficiënt neemt altijd een getal tussen de 0 en de 1 aan. Hoe dit getal berekend wordt, hoef je niet precies te weten. Wat je wel moet weten is dat hoe hoger dit getal is, des te ongelijker het land is aangaande inkomensverdeling. Hierin betekent het getal 0 dat het inkomen volkomen gelijk verdeeld is en het getal 1 dat het inkomen volkomen ongelijk verdeeld is. In de realiteit komen we dus nooit een 0 of een 1 tegen. Vaak ligt de waarde van de Gini-coëfficiënt tussen de 0.2 en 0.65. Landen als Noorwegen en Zweden, waar het inkomen erg gelijk verdeeld is, scoren meestal tussen de 0.2 en 0.3. Landen als Zuid-Afrika en Haïti, waar het inkomen erg ongelijk verdeeld is, scoren meestal tussen de 0.5 en 0.7.
De Gini-index
De Gini-index is niets anders dan de Gini-coëfficiënt uitgedrukt in een percentage. Een Gini-coëfficiënt van 1 komt overeen met 100%. Stel dat de Gini-coëfficiënt van de inkomensverdeling in een land 0,29 is, dan is de Gini-index van dat land 29% (dit was tevens de Gini-index van Nederland in 2014).
Zo werkt de app
De Lorenzcurve
In een grafiek kun je twee of meer landen vergelijken aan de hand van de Gini-coëfficiënt. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een Lorenz-curve. Op de horizontale as wordt de bevolking weergeven in procenten van het totaal. Daarbij wordt de bevolking gerangschikt aan de hand van inkomen van arm naar rijk. De eerste 10% is het armste deel van de bevolking en de laatste 10% is het rijkste deel van de bevolking. Op de verticale as staat het inkomen in procenten van het totaal. De 45⁰-lijn geeft perfecte inkomensgelijkheid weer. Op de 45⁰-lijn heeft dus iedereen van de bevolking precies hetzelfde inkomen. Onder de 45⁰-lijn loopt een kromme lijn. Omdat we de bevolking rangschikken van arm naar rijk kan de kromme nooit boven de 45⁰-lijn lopen. Van de kromme lijn kun je nu aflezen wat de inkomensverschillen zijn bij de bevolking. Hoe verder de lijn van de 45⁰-lijn af ligt, des te ongelijker het inkomen in het land is verdeeld.
Oefenopgaven
In het plaatje zie je de Lorenzcurve van Bolivia en Thailand. Welk van deze twee landen heeft een ongelijkere inkomensverdeling?
Onderbouw met gegevens waaraan je dat kunt zien.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.