START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Koolwaterstoffen

Koolwaterstoffen bevatten de elementen koolstof (C) en waterstof (H).

Deze C- en H-atomen kunnen verschillend aan elkaar verbonden zijn, wat verschillende “deel-families” kan geven.

Deze families noemen we ook wel homologe reeksen . Zo’n reeks van een groep stoffen hebben vergelijkbare chemische eigenschappen en een eigen algemene formule.

koolwaterstoffen

Alle koolwaterstoffen hebben we ingedeeld in 2 groepen: aromatische en niet-aromatische koolwaterstoffen. De niet-aromatische koolwaterstoffen noemen we ook wel alifatische koolwaterstoffen . Deze groep kunnen we nog onderverdelen in verzadigd en onverzadigd. Als alle koolstofatomen het maximale aantal waterstoffen gebonden heeft, dan noemen we deze stof verzadigd. Dit geldt voor alle alkanen omdat er geen dubbele of driedubbele bindingen voorkomen. Echter, als er wel van dat soort dubbele bindingen in de structuur zitten, dan is dit een onverzadigde koolwaterstof. De onderverdeling van koolwaterstoffen is nog een keertje weergegeven in figuur 1.

Stroomschema van de onderverdeling van koolwaterstoffen

Figuur 1: stroomschema van de onderverdeling van koolwaterstoffen.

Binnen de scheikunde kennen we veel homologe reeksen, denk aan alkanen, alkenen, alkynen en cycloalkanen. Deze vier reeksen vallen binnen de alifatische koolstoffen.

Naam homologe reeks Algemene formule Kenmerken
Alkanen CnH2n+2
Alkenen CnH2n Hebben één of meer dubbele bindingen
Alkynen CnH2n-1 Hebben één of meer driedubbele bindingen
Cycloalkanen CnH2n De C-atomen vormen een ring

Een koolwaterstof valt onder de aromatische koolwaterstoffen als het een benzeenring bevat. Benzeen (C6H6) is een cyclische koolwaterstof en heeft 3 dubbele bindingen die afgewisseld worden door een enkele binding (Figuur 2). Benzeen blijkt alleen zo opgebouwd te zijn dat elke koolstof-koolstofbinding een soort gemiddelde heeft van een enkele en een dubbele binding. Het vertoont eigenschappen van beide soort bindingen. Daardoor mag je benzeen ook tekenen met een rondje in de koolstofring. Hierdoor is het geen gewone alkeen en kan het bepaalde reacties, zoals een additiereactie met broom, niet aangaan.

verschillende notaties van benzeen

Figuur 2: verschillende notaties van benzeen

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Polaire en apolaire moleculen

Polymeren en monomeren

Hoe reken je uit welke stof in overmaat aanwezig is?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!