Argumentatiestructuur maken
Iedereen maakt wel eens gebruik van argumenten om hun mening of standpunt te verdedigen.
Deze argumenten kunnen vaak afgebeeld worden in argumentatiestructuren.
Wat zijn dit precies en welke soorten zijn er? Mr. Chadd legt het je uit!
Argumentatiestructuur, wat is het?
In een argumentatiestructuur wordt op een rijtje gezet welke argumenten allemaal gebruikt worden door een schrijver in een betoog. Je maakt dus een overzicht van de argumenten die iemand gebruikt. Je kunt dit bijvoorbeeld gebruiken om zelf te oefenen met het lezen en schrijven van betogen, maar bijvoorbeeld politici gebruiken dit ook om de argumenten van hun tegenstanders op een rijtje te zetten na een belangrijk debat, zodat ze hier de volgende keer goed op kunnen reageren.
In totaal zijn er vier soorten argumentatie. In een argumentatiestructuur zullen deze soorten door elkaar en naast elkaar gebruikt worden. Hieronder gaan we alle vier soorten bij langs!
Zo werkt de app
1. Enkelvoudige argumentatie
Bij enkelvoudige argumentatie geeft de schrijver 1 argument voor zijn standpunt. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder!
Standpunt: De schooldagen in Nederland moeten maximaal 6 uur duren.
Argument: In andere landen met kortere schooldagen zijn de prestaties van leerlingen veel beter
2. Nevenschikkend argumentatie
Onafhankelijk
Bij nevenschikkende, onafhankelijke argumentatie geeft de schrijver 2 of meer argumenten voor zijn standpunt. Deze argumenten staan los van elkaar en zijn helemaal verschillend. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder!
Standpunt: De schooldagen in Nederland moeten maximaal 6 uur duren.
Argument 1: In andere landen met kortere schooldagen zijn de prestaties van leerlingen veel beter.
Argument 2: Leraren houden daardoor ook meer tijd over voor andere taken.
3. Nevenschikkende argumentatie
Afhankelijk
Bij nevenschikkende, afhankelijke argumentatie geeft de schrijver twee deel argumenten die eigenlijk bij elkaar horen. Samen vormen ze dus een goed argument, terwijl ze los van elkaar geen goed argument zijn. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder! Standpunt 1a en 1b moeten wel samengaan, anders kan je in je standpunt niet zeggen dat je broer en zus allebei boos zijn.
Standpunt: Mijn broer en zus zijn allebei boos op mijn ouders.
Argument 1a: Mijn broer heeft huisarrest gekregen.
Argument 1b: Mijn zus krijgt geen extra zakgeld.
4. Onderschikkende argumentatie
Bij onderschikkende argumentatie ondersteunt het ene argument de andere. Argument 2 geeft een onderbouwing voor argument 1; het legt uit waarom argument 1 klopt. Tussen standpunt 1 en 2 kan je dan vaak het woordje ‘want’ of ‘omdat’ plaatsen. Kijk maar eens naar het voorbeeld hieronder!
Standpunt: Mijn broer is boos op mijn ouders.
Argument 1: Mijn broer heeft huisarrest gekregen.
Argument 2: Mijn broer was vorige weekend veel te laat thuisgekomen.
Even oefenen!
Wil jij oefenen met de verschillende soorten argumentatie? Lees dan onderstaand verhaal met alle argumenten en maak er een mooie structuur van!
Standpunt: Kim moet de nieuwe directrice van het bedrijf worden.
Waarom?
Kim heeft veel ervaring, want zij is 10 jaar directeur geweest bij Philips. Zij is erg sociaal en aardig naar alle werknemers. Bovendien is Kim een vrouw en wilde het bedrijf meer vrouwen in topfuncties.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.