START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Holografie

Holografie

Bij holografie maak je met speciale technieken op een 2D vlak een plaatje dat er 3D uitziet.

Als je vanuit verschillende hoeken naar het plaatje kijkt zie het er anders uit, daardoor lijkt het diepte te hebben. Hologrammen kun je bijvoorbeeld tegenkomen op bankbiljetten.

holografie

Hoe werkt een hologram?

Een hologram werkt met interferentie van lichtstralen. Interferentie is het samen- of tegenwerken van golven. Als twee golven samenwerken, en dus in fase zijn, wordt de amplitude groter. Als twee golven tegen werken, of in tegenfase zijn, wordt de amplitude juist kleiner. Bij een hologram wordt de fase van het licht vastgelegd, daardoor ontstaat een 3D beeld.

Een hologram maken

Om een hologram te maken heb je een lichtbron, een holografische plaat en een object nodig nodig. Op de holografische plaat maak je uiteindelijk het hologram van het object.

Om een hologram te maken hebben we twee lichtbundels nodig, omdat er anders geen interferentie kan zijn. De objectbundel belicht het voorwerp waarvan je een hologram wil maken, waarna het licht door het voorwerp wordt weerkaatst en dan op een holografische plaat terecht komt. De referentiebundel komt direct terecht op de holografische plaat. Door het licht van de objectbundel en de referentiebundel samen ontstaat een interferentie patroon.

Let op! Deze twee lichtbundels komen wel van dezelfde lichtbron.

Op het plaatje hieronderkun je zien hoe het maken van een hologram in zijn werk gaat. De rode lijn is de objectbundel, hij schijnt op het lego poppetje waarvan een hologram wordt gemaakt. De blauwe lijn is de referentiebundel, die schijnt direct op de holografische plaat.

hologram

Een hologram bekijken

Een hologram kun je vaak maar van één kant bekijken, de kant waar de objectbundel op heeft geschenen. Om het hologram dan zichtbaar te maken moet je de referentiebundel op de holografische plaat laten schijnen net zoals ze gedaan hebben bij het maken van het hologram. De lichtbron die je gebruikt om het hologram te bekijken moet zo veel mogelijk lijken op de lichtbron die je hebt gebruikt om het hologram te maken.

Oefenvraag

Waarom gebruiken we één laser voor de objectbundel en de referentiebundel?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Lichtstralen construeren

Sound design

Ribben van een kubus en prisma

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!