Parlement, kabinet & regering
Parlement, kabinet en regering; het zijn drie begrippen die vaak terugkomen als je we over politiek praten.
Ze lijken erg op elkaar, maar toch zijn er een paar belangrijke verschillen. Mr. Chadd legt ze hieronder voor je uit!
Parlement
In een democratie noem je de volksvertegenwoordiging ook wel ‘het parlement’. In Nederland bestaat het parlement dus uit de Eerste Kamer en de Tweede Kamer samen. Dit zijn politici die (in)direct door het volk gekozen zijn en beleid maken voor het hele land.
De Tweede Kamer telt 150 rechtstreeks gekozen leden. Voor hen is dit een fulltime baan. De Eerste Kamer, de Senaat, telt 75 leden die gekozen zijn door de leden van de Provinciale Staten.
Wil jij meer weten over de verschillende taken en rechten van de Eerste en Tweede Kamer? Kijk dan op onze Academy bij Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer.
Kabinet
Het kabinet bestaat uit alle ministers en staatssecretarissen. Ministers zijn de baas over honderden ambtenaren op een ministerie en op grote ministeries zijn er vaak staatssecretarissen die hen daarbij helpen door de verantwoordelijkheid over een bepaald onderdeel te nemen. Het Ministerie van Justitie & Veiligheid heeft naast twee ministers bijvoorbeeld een staatssecretaris die verantwoordelijk is over Asielzaken.
Iedere week, vaak op vrijdag, komen ze samen onder leiding van de minister-president. De belangrijkste taak van het kabinet is beleid maken. Ieder kabinetslid is zoals gezegd verantwoordelijk voor zijn/haar onderdeel (bijv. Zorg, Onderwijs of Buitenlandse Zaken) en moet zorgen dat de wetgeving daar in orde is.
Zo werkt de app!
Regering
De regering bestaat uit de Koning en de ministers. Eigenlijk is de regering het centrale en hoogste bestuur van ons land, maar vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid (zie ook onze Academy Thorbecke & Ministeriële verantwoordelijkheid ) is er in de praktijk weinig verschil tussen de macht van het kabinet en de macht van de regering.
In het kort komt het erop neer dat het kabinet de wetten maakt en de regering de wetten uitvoert. Als een nieuwe wet, vaak gemaakt door een minister/staatssecretaris, is aangenomen in de Eerste en Tweede Kamer, is het aan de regering om te zorgen dat de wet ook uitgevoerd wordt (bijv. het heffen van belastingen / zorgen voor handhaving van de wet etc.).
Verschillen
Er zijn dus een aantal belangrijke verschillen tussen het parlement, het kabinet en de regering:
- Het parlement is de volksvertegenwoordiging en controleert het kabinet en de regering.
- In het kabinet zitten de staatssecretarissen, in de regering niet.
- In de regering zit de Koning, in het kabinet niet.
- Het kabinet gaat vooral over het maken van wetgeving, de regering over het uitvoeren van wetgeving.
En nu jij!
Wil jij nog even oefenen met (de verschillen tussen) het parlement, het kabinet en de regering? Beantwoord dan deze twee oefenvragen!
- Wat is een verschil tussen de Eerste en Tweede Kamer?
- Noem twee verschillen tussen het kabinet en de regering.
Nog steeds moeite met alle verschillen? Dan is 1-op-1 bijles wat voor jou!
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Provinciale Staten & Commissaris van de Koning
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.