Jeugd- en volwassenenstrafrecht
Als jij als kind iets strafbaars doet en voor de rechter moet komen, krijg je vaak een andere straf dan een volwassene.
In Nederland maken wij namelijk onderscheid tussen jeugdstrafrecht en volwassenenstrafrecht. Wat het verschil precies is, leggen we hieronder voor je uit!
Strafrecht, wat was dat ook alweer?
Wat is het strafrecht? Eigenlijk zegt de naam het zelf al een beetje: bij strafrecht gaat een rechter kijken of iemand iets strafbaars heeft gedaan. Het strafrecht gaat dus over alle regels waar een Nederlander zich aan moet houden: houd je je niet aan die regels, dan pleeg je een strafbaar feit! Wil jij nog meer weten over het strafrecht, kijk dan op onze Academy bij Strafrecht!
Jeugdstrafrecht
Jeugdstrafrecht is in het algemeen bedoeld voor kinderen tussen de 12 en 18 jaar die een strafbaar feit gepleegd hebben. Omdat deze verdachten nog jong zijn, hoopt ons rechtssysteem hun gedrag nog te kunnen veranderen. Daarom is een belangrijk kenmerk van het jeugdstrafrecht de ‘pedagogische’ aanpak. De nadruk ligt dan meer op het begeleiden van het kind, in plaats van het uitdelen van harde straffen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar kunnen bijvoorbeeld maar maximaal 1 jaar in de jeugdgevangenis terechtkomen, 16- en 17-jarigen maximaal 2 jaar.
Volwassenenstrafrecht
Het volwassenenstrafrecht is bedoeld voor iedereen ouder dan 23 jaar. Hier ligt de nadruk wel vaker op vergelding: een verdachte moet gestraft worden voor wat hij gedaan heeft om recht te doen aan het slachtoffer. Door harde straffen uit te delen hoopt de rechter te voorkomen dat de verdachte nog een keer een strafbaar feit pleegt. Boetes, taakstraffen en gevangenisstraffen komen dan vaak voor.
Zo werkt de app
Uitzonderingen
Voor jongeren tussen de 16 en 23 jaar wordt per keer gekeken of het jeugdstrafrecht of volwassenenstrafrecht wordt toegepast. Als een 16-jarige met z’n volle verstand bijvoorbeeld een ernstig misdrijf heeft gepleegd (bijv. moord), kan de rechter besluiten hem te berechten alsof hij een volwassene is. Andersom kan het voorkomen dat een 21-jarige nog berecht wordt via het jeugdstrafrecht, bijvoorbeeld als de verdachte een ontwikkelingsstoornis heeft.
Rechters proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het ontwikkelingsniveau van verdachten als ze in de leeftijdsgroep van 16 tot 23 jaar zitten. Dit noemen we ook wel het adolescentenstrafrecht .
En nu jij!
Wat vind jij van de verschillende soorten strafrecht? Moet er onderscheid gemaakt worden tussen jeugd en volwassenen of moet iedereen even hard gestraft worden?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Het subsidiariteitsbeginsel: wat houdt het in?
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.