START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Associatieverdrag

Een veelgehoord onderwerp in de Nederlandse politiek de afgelopen jaren was het “associatieverdrag met Oekraïne”.

Dit is natuurlijk een heel vaag begrip, dus wat betekent het eigenlijk?

Mr. Chadd legt het je uit!

Oorzaak

In 2016 werd in Nederland een referendum gehouden over het wel/niet tekenen met het associatieverdrag met Oekraïne. 62 procent van de stemmers stemde tegen, maar waar ging dat verdrag eigenlijk over?

associatieverdrag

De oorsprong van het verdrag ligt in een van de doelstellingen van de Europese Unie (EU). Die organisatie wil de laatste jaren namelijk de samenwerking met andere landen in Europa verbeteren. Vooral Oost-Europese landen, zoals Oekraïne, zijn zeer belangrijk voor de EU, omdat ze grenzen aan Rusland. Door een goede relatie op te bouwen met die landen hoopt de EU te voorkomen dat de macht van Rusland steeds groter wordt.

Zo werkt de app

Inhoud

De EU probeert om deze reden associatieverdragen af te sluiten met landen zoals Oekraïne. De inhoud van het verdrag kan je verdelen in drie punten:

  • Meer politieke stabiliteit (zorgen voor vrede etc.)
  • Betere economische relaties (handel etc.)
  • Meer samenwerking op het gebied van Justitie en Veiligheid (mensenrechten, democratie etc.)

Kritiek

Op het oog lijkt zo’n verdrag hartstikke prima. De handel wordt verbeterd, er worden duidelijke afspraken gemaakt over mensenrechten. Toch was er best wel wat kritiek op het associatieverdrag, voornamelijk over twee punten:

  • Toen het verdrag werd gesloten, was de situatie in Oekraïne verre van goed. Er was (en is) een burgeroorlog aan de gang. Veel mensen vroegen zich daarom af of het wel verstandig was om te gaan samenwerken met een instabiel land.
  • Tegenstanders waren bang dat het verdrag de laatste stap zou zijn richting officiële toetreding van Oekraïne tot de EU, terwijl zij vonden dat dit land daar in alle opzichten nog niet klaar voor was (en de EU al groot genoeg was).

Uiteindelijk leidden deze kritiekpunten een groep Nederlanders ertoe handtekeningen te gaan verzamelen om een referendum over het verdrag te houden. Alle kiezers konden dan hun mening geven over het verdrag. Uiteindelijk stemde het grootste deel (62%) tegen, maar de politiek besloot alsnog het verdrag te accepteren.

En nu jij!

Wat vind jij van het associatieverdrag met Oekraïne? Vind je het een goede of juist een slechte zaak? Leg uit waarom!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Referendum

De Europese Unie: wat doen zij?

Politieke participatie: wat is dat?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!