Trias politica
Trias politica: wat is het en hoe werkt het precies?
Dat gaat Mr. Chadd hier stap voor stap voor je uitleggen!
De trias politica wordt ook wel de scheiding der machten genoemd. Het is een politiek systeem dat komt van de Franse filosoof Charles Montesquieu. Montesquieu leefde in de 18e eeuw, tijdens de Verlichting. Tijdens deze periode hadden veel mensen andere gedachten over bijvoorbeeld de politiek. In die tijd lag de macht vaak nog bij één persoon, meestal een koning. Montesquieu was het daarmee oneens en vond dat er verschillende groepen moesten zijn, die elkaar zouden controleren.
Drie machten
Montesquieu onderscheidde drie verschillende machten:
- De wetgevende macht; de wetgevende macht stelt de wetten en regels in een land op.
- De uitvoerende macht; de uitvoerende macht voert de opgestelde wetten uit.
- De rechterlijke macht; de rechterlijke macht vervolgt de mensen die de wetten overtreden.
Maar hoe zit dat bijvoorbeeld in Nederland?
Het kan soms nog een beetje vaag zijn, die scheiding der machten. Daarom leggen we hier uit hoe het in Nederland zit, zo wordt het wat duidelijker voor je! Laten we weer kijken naar de drie machten:
- De wetgevende macht; in Nederland is het parlement (de Eerste en Tweede Kamer) de wetgevende macht. Zij stellen de wetten en regels op.
- De uitvoerende macht; in Nederland is de regering (ministers, minister-president en de koning) de uitvoerende macht. Zij voeren de wetten uit.
- De rechterlijke macht; in Nederland is de rechtbank (de rechters en het Openbaar Ministerie) de rechterlijke macht. Zij vervolgen mensen die de wetten overtreden.
Oefenopgave:
Stel, er is een debat in Den Haag waarbij Geert Wilders van de Partij voor de Vrijheid (PVV) een wetswijziging voorstelt. Welke van de drie machten is hier dan mee gemoeid?
Blijft Geschiedenis toch een lastig vak voor jou? Dan kan bijles goed helpen!
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
De verschillende bestuursvormen: van monarchie tot democratie en weer terug