START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Investituurstrijd: keizers en koningen vs de paus

In de Middeleeuwen was de macht van de wereldlijke en geestelijke duidelijk verdeeld.

De koning/keizer had de wereldlijke macht: hij moest de staat leiden. De paus had de geestelijke macht: hij moest de kerk leiden.

In de late middeleeuwen ontstond er een conflict over de benoeming van bisschoppen.Dat was het begin van de investituurstrijd: de strijd tussen de wereldlijke en geestelijke macht. Wil je weten hoe dit precies was ontstaan? Lees snel verder, Mr Chadd legt het je uit!

keizers en koningen vs de paus

In de vroege Middeleeuwen was het idee van de tweezwaardenleer ontstaan. Volgens deze leer waren er twee machten: de wereldlijke en de geestelijke macht. De koning of keizer moest met zijn wereldlijke macht de order in de wereld bewaren. De paus moest met zijn geestelijke macht over alle geloofszaken beslissen.

Vanouds had de keizer in Duitsland behoorlijk veel invloed op de geestelijkheid. Hij bepaalde namelijk wie er tot bisschop benoemd werd. Gregorius VII vond echter dat alleen de paus bisschoppen mocht benoemen. In 1075 ontstond hier een strijd over. De Rooms-Duitse keizer Hendrik IV benoemde de bisschop van Milaan, terwijl de paus al een ander benoemd had. Gregorius eiste dat Hendrik erkende dat hij fout zat, maar dit weigerde hij. Gregorius deed hem daarom in de ban en verbood mensen om Hendrik nog te gehoorzamen. Hendrik wilde een opstand voorkomen en smeekte daarom om verzoening. Dit lukte, maar de strijd laaide steeds opnieuw op. In 1122 gaf Hendrik toe en vanaf die tijd hadden Duitse keizers niks meer te zeggen over de benoeming van bisschoppen. De paus had dus de strijd gewonnen in Duitsland.

In Frankrijk was er een soortgelijk conflict. De koning mocht daar in eerste instantie geen bisschoppen benoemen, maar kreeg daar steeds meer invloed op. Daarnaast was er in Frankrijk een conflict over geld. De kerk was namelijk erg rijk. De koning eiste geld van de kerk, maar dit de kerk weigerde dit. De band tussen koning Lodewijk IX en de paus Bonifatius VIII was wel goed. Hij werd na zijn dood zelfs heilig verklaard door de kerk. Zijn schoonzoon Filips de Schone had een minder goede band met Bonifatius. De paus vond dat de koning zich in de politiek ook moest gehoorzamen aan de paus, maar Filips was het hier niet mee eens. Filips liet de paus toen gevangen nemen. Toen Bonifatius in 1303 stierf, stopte de strijd. De macht van de koning was zo groot geworden dat de paus erkende dat hij de koning moest gehoorzamen op politiek gebied. De paus bleef wel de grootste geestelijke machthebber, dus hij bepaalde was het juiste geloof was en wie ketters waren. Om de ketterij uit te roeien had de kerk een inquisitie ingesteld, een soort speciale rechtbank. Zie: De inquisitie .

Test jezelf!

Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de investituurstrijd in Duitsland en Frankrijk?

Beeldenstorm

Het Absolutisme

Het middeleeuwse leenstelsel

Karel de Grote

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!