De val van de Berlijnse muur
De val van het ‘IJzeren Gordijn’ betekende het einde aan de tweedeling van Duitsland.
Duizenden families, vrienden en geliefden werden weer met elkaar herenigd. Daarnaast leidde de val van de muur ook tot het einde van het communisme in Europa.
Waarom was de muur eigenlijk gevallen? En welke gebeurtenissen speelden daar een rol in? Mr Chadd legt het je hier allemaal uit!
Al sinds de bouw van de muur in 1961 was er veel weerstand tegen de muur van zowel Oost- als West-Berlijners. Dit nam toe tegen het einde van 1980. Van 5 tot 7 juni 1987 was er een muziekfestival vlakbij de muur in West-Berlijn. Mensen uit Oost-Berlijn verzamelden zich bij de muur om mee te kunnen luisteren. De DDR-politie pakte mensen op die zich bij de muur verzamelden. Dit leidde tot hevige protesten.
Vijf dagen later daagde de Amerikaanse president, Ronald Reagan, de secretaris-generaal van de Sovjet-Unie, Michail Gorbatsjov, uit om te bewijzen dat ook hij meer vrijheid wilde in de communistische landen. Tijdens een toespraak in West-Berlijn sprak hij de beroemde woorden: ‘Mr Gorbatsjov, tear down this wall!’ Deze woorden gingen de hele wereld over. De onvrede werd daarna nog groter.
In juni 1989 werd het hek tussen Hongarije en Oostenrijk verwijderd door Oostenrijk. Duizenden Oost-Duitsers gingen toen naar Hongarije om zo naar Oostenrijk te vluchten. Toen de DDR-regering dit wilde stoppen, braken er massale protesten uit in Oost-Duitsland met de strijdkreet: ‘Wir wollen raus!’
De reactie van de DDR was om minder strenge eisen te hanteren en het makkelijker te maken om van Oost- naar West-Berlijn te kunnen reizen. Schabowski, de nieuwe woordvoerder van de partij, was niet op de hoogte hiervan. Toen iemand hem tijdens een persconferentie vroeg wanneer de veranderingen doorgevoerd zouden worden. Hij zei: ‘per direct’, terwijl het eigenlijk de bedoeling was om het geleidelijk te doen. Toen mensen in Oost-Berlijn dit hoorden gingen ze met duizenden tegelijk naar de grenzen. Ze werden echter tegengehouden door wachters die niet wisten wat hen overkwamen.
Op 9 november 1989 rond 23:30 uur gaf de regering van de DDR opdracht om de slagbomen te openen, zodat mensen naar de andere kant van de stad konden gaan. Daar werden ze ontvangen met bloemen en champagne door de West-Berlijners. Duizenden families, vrienden en echtgenoten werden weer met elkaar herenigd.
De val van de Berlijnse muur betekende het einde van de communistische DDR en de Koude Oorlog. Kort daarna werd de muur door de inwoners van Berlijn zelf gesloopt. Als je in Berlijn bent kan je nog steeds delen van de muur zien. Deze zijn vaak beschilderd met kunst en felle kleuren.
En nu jij!
Welke gebeurtenissen droegen bij aan de val van de Berlijnse muur?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.