Leertips woorden en zinnen Duits
Je hebt binnenkort een toets waarvoor je allerlei Duitse zinnen en woorden moet leren.
Het zijn er een heleboel, dus hoe kun je dit het beste en slimste aanpakken?
Bij sommige toetsen moet je enorm veel uit je hoofd leren. Om dat zo goed mogelijk te doen, zijn er verschillende strategieën die je kunnen helpen. Iedereen leert op een andere manier, dus kijk welke van deze strategieën het beste bij jou past!
Opdelen in groepen
Waar je mee kunt beginnen is het opdelen van de woorden en zinnen in groepen. Als je bijvoorbeeld 200 woorden moet leren, is het veel te veel om in 1 keer te doen. Je kunt dan beter 20 groepjes van 20 woorden maken. Je leert dan eerst groep 1, en als je die goed kent ga je naar groep 2. Als je groep 2 kent, ga je naar groep 3, enzovoort. Zo pak je het stap voor stap aan en walst de grote groep woorden niet zomaar over je heen!
Je moet alleen nog beslissen wanneer je teruggaat naar groep 1. Je kunt dit op heel veel manieren doen, dus laten we er twee bespreken. Ten eerste kun je bijvoorbeeld na elke groep terug gaan naar groep 1. Dat ziet er dan zo uit: Je leert eerst groep 1, en dan groep 2. Dan ga je terug naar groep 1. Dan herhaal je groep 1 en 2, en leer je daarna groep 3. Dan ga je weer terug, en herhaal je groep 1, 2 en 3. Dan ga je weer terug. En zo ga je door tot je alle groepen hebt gehad.
Deze methode kost wel veel tijd, vooral als je groepjes vrij klein zijn. Maar doordat je de groepen veel herhaalt, blijven ze vaak langer in je geheugen zitten. Kies deze methode daarom als het totaal aantal woorden niet te groot is of als je vrij weinig groepen hebt (bijvoorbeeld 4 groepen van 50 in plaats van 20 groepen van 10).
Je kunt ook voor de tweede manier kiezen, waarbij je eerst de eerste helft van de groepen helemaal leert, en daarna de tweede helft. Dan leer je dus eerst groep 1 t/m 10. Die herhaal je totdat je die groepen helemaal kent. Daarna ga je bezig met groep 11 t/m 20, en herhaal je die tot je ze helemaal kent. En daarna ga je weer terug naar de eerste helft om te kijken of je alles nog weet. Zo ja, dan kun je checken of je de tweede helft nog helemaal kent. Je kunt net zolang wisselen tussen de helften totdat je denkt dat je alles helemaal kent! Je kunt vast zelf nog een variatie bedenken op deze groepenmethode. Kijk naar wat bij jou past!
Zo werkt de app
Het harmonicamodel
Bij het harmonicamodel pak je een blad en vouw het in drie (of meer) kolommen. In de eerste kolom schrijf je alle Duitse woorden over van je boek. Daarna schrijf je in de tweede kolom de Nederlandse vertalingen van de Duitse woorden uit je hoofd op. Je kunt dan nakijken of je het goed hebt gedaan. Verbeter je fouten en vouw dan de eerste kolom weg, zodat je de Duitse woorden niet meer kunt zien. Schrijf dan in de derde kolom de Duitse vertalingen op van de Nederlandse kolom. Als je klaar bent, kun je deze kolom weer nakijken en verbeteren. En dit kun je net zolang doen totdat je het helemaal kent en geen fouten meer maakt! Je vouwt steeds de eerste kolom weg, zodat je maar 1 kolom ziet met woorden. Die vertaal je, kijk je na en verbeter je. Dan vouw je hem weer weg, en vertaal je de nieuwe kolom.
Deze methode werkt goed omdat je alle woorden in 2 groepen opsplitst (van DU naar NL en van NL naar DU) en deze twee groepen steeds herhaalt. Je kunt deze methode natuurlijk ook toepassen op kleinere groepjes woorden!
Kaartjesmethode
Bij deze methode maak je kaartjes. Op de voorkant schrijf je het Duitse woord op en op de achterkant schrijf je het Nederlandse woord op. Stapel alle kaartjes op en vertaal het Duitse woord op het bovenste kaartje. Als je het goed hebt, leg je het kaartje weg. Maar als je het fout hebt, stop je het kaartje terug in de stapel. Zo ga je door tot je de hele stapel hebt weggewerkt! Als je dat hebt gedaan, kun je de stapel herhalen. Je kunt ook een aparte stapel maken van alle lastige woorden, zodat je je daarop focust. Als je het helemaal kent, draai je alle kaartjes om en doe je het van Nederlands naar Duits! Zo leer je de woorden beide kanten op en herhaal je het heel goed.
Extra tips
Hopelijk heb je hier wat inspiratie opgedaan om op een nieuwe manier te leren. Wat je vast doorhebt is dat al deze methodes op een bepaalde manier alle woordjes herhalen. Herhaling is superbelangrijk, want dan blijven de woorden veel langer in je geheugen zitten! Het is niet erg om een dag in te plannen waarop je alle stof herhaalt. Begin daarom op tijd, want het is goed als er een beetje tijd tussen je leermomenten zit.
Ook is het bij het leren van vreemde talen goed om meerdere zintuigen te gebruiken bij het leren. Zo kun je de vertalingen lezen, opschrijven en hardop voorlezen. Zo gebruikt je brein verschillende manieren om de vertaling op te slaan en blijft het beter hangen!
Er zijn nog veel andere leermethodes die ook goed werken. Misschien ken je er wel een, of kun je er een verzinnen. Zolang je de woorden en zinnen maar herhaalt, komt het helemaal goed. Heel veel succes bij het leren en de toetsen!
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.