Kinderrechten: welke zijn er allemaal?
Kinderrechten: welke zijn er allemaal?
Ieder mens heeft bepaalde rechten; dingen die je altijd zou mogen doen en dus beschermd moeten worden. Ook kinderen die jonger zijn dan 18 hebben zo hun eigen rechten: de kinderrechten.
Maar welke rechten zijn dit en wat houden ze precies in? Mr. Chadd legt het je graag uit!
Ontstaan
Vlak na de Tweede Wereldoorlog, in 1948, kwamen landen van over de hele wereld samen om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te tekenen. In deze verklaring stonden grondrechten voor alle mensen op de wereld omschreven, zoals de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van religie.
Meer dan 40 jaar later, in 1990, ontstond het zogenaamde Kinderrechtenverdrag, dat speciaal ging over de rechten van een kind.. Deze werd, net als de verklaring uit 1948, aangenomen door de Verenigde Naties , nadat enkele landen het initiatief genomen hadden om het verdrag te maken. Inmiddels wordt het verdrag gesteund door 196 landen. Opvallend genoeg heeft de VS het verdrag niet ondertekend.
Inhoud
In het Kinderrechtenverdrag staan een heleboel rechten omschreven. Een van de belangrijkste gaat over ‘het belang van het kind’. Als er iets besloten moet worden over een kind, moet altijd gekeken worden wat het beste is voor het kind zelf (niet wat het beste is voor de ouders of andere mensen).
In het kort kunnen we het verdrag verdelen in drie categorieën:
- Rechten, bijvoorbeeld op zorg en onderwijs, maar ook op het hebben van een naam en nationaliteit.
- Bescherming van bepaalde groepen, zoals adoptiekinderen, misbruikte kinderen of vluchtelingen.
- Bescherming tegen bepaalde dingen, zoals discriminatie, geweld of seksueel misbruik.
Zo werkt de app
Controle
Er wordt op verschillende manieren gecontroleerd of de landen de rechten van het kind wel beschermen en volgen. Een bekende organisatie die hier mee bezig is, is UNICEF. Deze organisatie is onderdeel van de Verenigde Naties en speciaal opgericht om zich bezig te houden met de rechten en bescherming van kinderen over de hele wereld.
In Nederland hebben we bovendien ook een “Kinderombudsman”. Deze persoon ziet er op na dat het beleid van de overheid rekening houdt met kinderen. Ook kun je bij hem/haar een klacht indienen als je vindt dat jouw kinderrechten geschonden zijn.
En nu jij!
Wat vind jij de belangrijkste kinderrechten? Leg uit waarom je juist die rechten zo belangrijk vindt!
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.