Wat zijn plastiden?
Wat zijn plastiden?
Plastiden zijn een type celorganellen die alleen voorkomen in het cytoplasma van de cellen van planten en algen.
Plastiden zijn verantwoordelijk voor het maken van verschillende chemische verbindingen in een cel, zoals suikers en vetten.
De meeste plastiden gebruiken een kleurstof om zonne-energie te verzamelen, die ze weer gebruiken om de nodige moleculen te maken. Hierdoor bepalen ze vaak de kleur van de gehele cel. Veel cellen met dezelfde plastiden naast elkaar kunnen dus de kleur bepalen van een bepaald weefsel of zelfs het hele organisme!
Soorten plastiden
Er zijn drie soorten plastiden die elk een andere kleur geven aan de cel. De bekendste plastide is de chloroplast, ook wel bladgroenkorrel genoemd. Chloroplasten vind je in alle groene delen van de plant en geven dan ook een groene kleur aan de cel. In de chloroplasten vindt de fotosynthese plaats. Voor deze functie bevatten chloroplasten onder meer chlorofyl, een groen pigment dat licht opvangt. Zonder chloroplast in een cel, kan er dus ook geen fotosynthese plaats vinden!
Een ander type plastide zijn leukoplasten. Leukoplasten worden nog weer onderverdeeld in verschillende types leukoplasten; zo onderscheidt men bijvoorbeeld de amyloplasten, die dienen voor de opslag van zetmeel in de plant. Leukoplasten zijn kleurloos, maar ze kunnen bij belichting groen worden. Leukoplasten bevinden zich vaak in de wortels van de plant.
Chromoplasten zijn kleurstofkorrels. Deze soort plastide komt veel voor in de cellen van bloemen of vruchten met een rode, oranje of gele kleur.
Plastiden kunnen van het ene type overgaan in het andere type plastiden. Zo zijn chromoplasten veranderde chloroplasten. Denk maar eens aan een onrijpe tomaat met een groene kleur; deze onrijpe tomaat bevat veel chloroplasten. Bij een rijpende tomaat veranderen de plastiden van de chloroplasten in rode chromoplasten. Een ander voorbeeld zijn paprika’s: wist je dat het kleurverschil van paprika’s verklaard wordt door een verschil in rijpheid? Groene paprika’s zijn het minst rijp en bevatten de meeste chloroplasten, terwijl rode en gele paprika’s rijper zijn en juist veel chromoplasten bevatten. De typische herfstkleuren van sommige bladeren ontstaan doordat chloroplasten overgaan in chromoplasten, waardoor de typische gele/oranje herfstkleurige bladeren ontstaan.
Zo werkt de app
Kleuring van plantencellen hoeft niet per se te ontstaan door de aanwezigheid van plastiden. Zo bevat een rode ui geen chromoplasten, maar bevat het juist paars vacuolevocht met de stof anthocyaan.
Oefenvragen
- In welk type plastide vindt fotosynthese plaats?
- Welk type komt voor in dierlijke cellen?
- Welk type tref je aan in de ondergrondse delen van een aardappelplant?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.