Erosie: wat is het en welke verschillende soorten zijn er?
Wat is erosie?
Erosie is de schurende werking van water, wind en ijs op het aardoppervlak. Door deze krachten wordt de grond afgeslepen. Wanneer deze krachten jarenlang hun werk doen, verandert het aardoppervlak. Dit duurt vaak wel duizenden jaren.
Soorten erosie:
#1. Watererosie
Als water in aanraking komt met de aarde, heeft dat een schurende werking. Wanneer er jarenlang golven tegen een rots aankomen, neemt het water steeds hele kleine deeltjes rots weg. Hierdoor zijn rotsen vlakbij het zee-oppervlak wat dunner. Ook het water in rivieren heeft deze werking. Door de stroming neemt het water deeltjes van het aardoppervlak mee. Rivieren veranderen daarom ook nog wel eens van vorm. De deeltjes die de rivier meeneemt, worden ergens anders weer afgezet. Dat heet sedimentatie.
#2. Winderosie
De wind kan zand wegblazen. Dat zand schuurt vervolgens over het aardoppervlak. Je hebt zelf vast ook wel eens een windvlaag met zand in je gezicht gehad. Dan schuurt het zand over jou heen en dat geeft een prikkend gevoel. Wanneer dit dag in dag uit duizenden jaren lang gebeurt. Slijpen rotsen en bomen ook af.
#3. Erosie door ijs
Wanneer ijs verschuift duwt het aarde, rotsen en bomen aan de kant. Hierdoor verandert natuurlijk het aardoppervlak onder het ijs. Dit is goed zichtbaar wanneer het ijs gesmolten is. Wanneer er een ijstijd is, breidt het ijs zich uit en vervormt het aardoppervlak. Als het ijs vervolgens dan weer gesmolten is, ziet de aarde eronder er heel anders uit. Op deze manier ontstaan ook gletsjers, waarin stromen van ijs door het aardoppervlak schuren.
#4. Verwering
Het aardoppervlak verandert niet alleen door erosie. Ook verwering speelt hierin een rol. Het verschil tussen erosie en verwering is dat bij erosie de grond verplaatst wordt, terwijl bij verwering de grond wel in stukjes breekt (mechanische verwering) of chemisch verandert (chemische verwering) maar op dezelfde plaats blijft. Wel is het zo dat verweerde grond vaak makkelijker erodeert. De bron van verwering ligt vooral in de invloeden van het weer en klimaat. Door temperatuurverschillen zet materiaal uit en krimpt het weer in. Zo kunnen er scheuren in stenen ontstaan. Ook kunnen door de aanraking met water, chemische reacties ontstaan in gesteentes. Denk bijvoorbeeld ook aan metaal dat kan roesten als het in aanraking komt met water.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Zo werkt Mr. Chadd