START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Toets voor biologie: hoe leer ik hier voor?

Het is weer zover: een toets voor biologie.

De vorige keer viel je cijfer toch een beetje tegen, dus je hebt je voorgenomen nu goed te leren voor biologie om je cijfer weer wat op te halen.

Hoe doe je dat nou eigenlijk: het beste leren voor biologie? Hieronder vertellen we je een aantal manieren hoe je het beste kan leren, zodat je op je volgende toets een hoog cijfer scoort!

Tip 1: Aantekeningen maken

Als je voor een vak moet leren wat veel en lange teksten heeft (zoals biologie), kun je het beste beginnen met alles een keer goed door te lezen. Hierdoor krijg je een idee waar het over gaat, hoe veel je moet leren en wat je misschien al zelf weet en wat niet. Maak ondertussen aantekeningen van de belangrijkste zaken in de tekst. Dit kan je bijvoorbeeld doen door een begrippenlijst te maken van alle dikgedrukte woorden in de paragraaf, en hier een korte beschrijving van maximaal 3 zinnen bij te geven. Kom je tijdens het lezen dingen tegen die je niet snapt? Maak hier dan gelijk ook aantekeningen van, zodat je ze via de chat kan vragen aan een van de coaches van Mr Chadd!

Je hebt nu alles doorgelezen, aantekeningen gemaakt (in de vorm van een begrippenlijst) en vragen opgeschreven over de onderwerpen die je niet snapt. Dit is hét moment om de vragen te stellen aan een van de coaches van Mr Chadd, je docent of aan een van je klasgenoten. Heb je al je vragen beantwoord? Dan kan je nu beginnen met de volgende stap, namelijk het maken van de opdrachten in je boek. Maak de opdrachten en kijk de opdrachten ook na als je de antwoorden hebt.

Tip 2: Mindmaps

Als het goed is heb je nu al best veel kennis over het hoofdstuk (of de hoofdstukken) die je moet leren. Je kan nu ook een mindmap gaan maken.

Dit is eigenlijk een overzicht van alle hoofdzaken in een paragraaf. Maak een mindmap per paragraaf om er zo voor te zorgen dat je mindmap overzichtelijk en niet te groot wordt. Je begint in het midden met de titel van de paragrafen en werkt naar buiten per onderwerp. Hieronder zie je een voorbeeld van een mindmap. In het begin is het best lastig om een goede mindmap te maken, maar als je blijft oefenen zul je zien dat je er snel beter in wordt!

Mindmaps maken

Tip 3: Flashcards

Door het maken van flashcards, kun je op een makkelijke manier jezelf overhoren. Gebruik hiervoor de begrippenlijst die je eerder al hebt gemaakt. Knip een paar lege a4 papieren in 8 stukken, en schrijf op de voorkant het begrip (het dikgedrukte woord) en op de achterkant de uitleg die erbij hoort. Je kan zo jezelf overhoren door de ene kant van de kaartjes te lezen en de achterkant er zelf bij de bedenken.

Tip 4: Samenvatten

Ten slotte kun je er ook voor kiezen een samenvatting te maken. Voor sommige mensen helpt een samenvatting heel goed bij het leren en onthouden van de leerstof en bij anderen juist niet. Als je ervoor kiest een samenvatting te schrijven, zorg er dan in ieder geval voor dat je alleen de hoofdzaken in je samenvatting zet, anders wordt je samenvatting veel te lang. Schrijf ook alles op in je eigen woorden in plaats van de zinnen uit je boek letterlijk over te nemen. Hierdoor zal je merken dat je het allemaal beter kan onthouden.

Kies welke van de drie (Tip 2, 3 of 4) voor jou het beste werkt, en ga aan de hand hiervan leren voor je toets. Besteed elke dag een uur aan het leren van biologie. Je kan beter 5 dagen een uur leren dan een dag 5 uur achter elkaar leren, dan onthoud je de stof namelijk beter!

Extra tips!

Ten slotte nog een aantal overige tips:

  • Begin op tijd met leren. Biologie is een vak wat veel tijd kost. Door op tijd te beginnen heb je alle tijd om ervoor te leren.
  • Maak aantekeningen van wat de docent uitlegt. Vaak legt een docent extra uit, of dingen die extra belangrijk zijn. Hierdoor weet je dus waar je extra focus op moet leggen, en wat minder belangrijk is.
  • Voor de bovenbouwleerlingen: Zoek alvast uit welke tabellen van Binas er bij het hoofdstuk horen en bekijk deze tabellen alvast goed. Dit scheelt je weer tijd op de toets.
  • Voor de bovenbouwleerlingen: Voor schoolexamens worden vaak deels oude examensommen gebruikt. Zoek een paar oude examensommen op en maak deze als voorbereiding voor je toets. Hierdoor weet je wat ongeveer het niveau is en als je geluk hebt stellen ze precies die vraag die jij toevallig gemaakt hebt!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Huiswerkplanner

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Hoe geef ik volledig antwoord op een vraag?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!