START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Maatschappijleer is een belangrijk vak op school.

Je leert er alles over de opzet van de Nederlandse staat. Alles?! Ja, dat is inderdaad best veel, ook om te onthouden. Daarvoor kan je een samenvatting maken. Maar hoe dan? Check onze tips hier!

Een samenvatting maken is een heel goed hulpmiddel bij het leren van lange teksten. Het geeft een mooi kort overzicht van de belangrijkste punten en brengt structuur aan door hoofd- van bijzaken te scheiden. Een samenvatting zorgt ervoor dat je niet telkens de hele stof hoeft te lezen. Een goede samenvatting is daarom zo kort mogelijk.

Hoe maak ik een goede samenvatting?

Wat moet wel in een samenvatting voor Maatschappijleer staan?

Een samenvatting dient ervoor om een overzicht te geven van de leerstof. In de samenvatting moeten daarom de hoofdzaken genoemd worden. Deze hoofdzaken zijn op verschillende manieren te vinden:

  • Dik gedrukte begrippen
  • Titels van hoofdstukken en paragrafen
  • De eerste en laatste zinnen van alinea’s (die geven vaak de kern aan)
  • Kijk welke zinnen weggelaten kunnen worden zonder dat het verhaal niet meer kloppend is

Naast de hoofdzaken is het belangrijk om de verbindingen tussen die hoofdzaken weer te geven. Een goede manier hiervoor is om de hoofdzaken (bijvoorbeeld aan de hand van de dik gedrukte begrippen) als leidraad te gebruiken. Je kan hier dan een kloppend verhaal van maken door de verbanden tussen de hoofdzaken aan te geven. Dat is dan al de kern van je samenvatting!

Je kan je samenvatting ook nog aanvullen met figuren en kaarten die een overzicht bieden van de stof. Helemaal bij een vak als Maatschappijleer werkt dit vaak erg goed om een overzicht van de stof te krijgen!

Wat hoeft er niet in een samenvatting te staan?

Een valkuil bij het maken van samenvattingen is vaak de angst om informatie te missen. Sommige mensen zijn daarom geneigd om maar zo veel mogelijk (over) te schrijven uit het boek en zo compleet mogelijk te zijn. Hiermee gaat het doel van een samenvatting verloren en loop je het gevaar dat hij veel te lang wordt. Daarmee verlies je overzicht en structuur en mis je de kern van de leerstof.

Bijzaken en aanvullende informatie uit lange teksten hoeven niet opgenomen te worden in de samenvatting.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Anekdotes ter illustratie van de stof
  • Inleidende teksten
  • Voorbeelden

Bovengenoemde onderdelen zijn dingen die je niet uit je hoofd hoeft te leren en zijn aanvullend op de leerstof. Wanneer je deze zaken kan koppelen aan de hoofdzaken van de stof weet je al genoeg. Als je samenvatting dan af is, zou je deze aanvullende informatie er automatisch bij moeten denken. Wanneer dat het geval is weet je zeker dat je de stof door en door begrijpt. Als dat niet zo is, kan je het beste nog even dat deel van de stof doorlezen.

Stappenplan

Het scheiden van hoofd- en bijzaken en het schrijven van een samenvatting kan op ontelbare manieren. Onderstaand stappenplan kan je helpen je eigen manier van samenvatten te vinden.

  1. Lees de tekst globaal door.
  2. Markeer belangrijke begrippen en kernzinnen om de hoofdzaken te ontdekken.
  3. Maak een kloppend verhaal van de hoofdzaken door ze met je eigen woorden aan elkaar te verbinden.
  4. Probeer waar mogelijk schematisch te schrijven (werk bijvoorbeeld met opsommingen of tabellen).
  5. Voeg waar mogelijk belangrijke figuren ter illustratie toe.
  6. Het enige wat we daarnaast nog kunnen doen is je heel veel succes wensen! Mocht je toch nog wat extra vragen hebben dan kan je die natuurlijk altijd stellen bij Mr. Chadd. Onze slimme coaches helpen je graag op weg!

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Theorie van selectieve perceptie

Taken en rechten van Eerste en Tweede Kamer

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!