START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

(Edele)metalen

(Edele)metalen

Stoffen kunnen worden onderverdeeld in moleculaire stoffen, zouten en metalen.

Deze laatste groep heeft veel karakteristieke eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de typische metaalglans die metalen laten zien als ze gepolijst zijn.

Een andere herkenbare eigenschap is dat metalen goed warmte en elektriciteit geleiden. Dit is ook de reden dat we metalen vaak gebruiken in elektriciteitskabels, maar ook in pannen en radiatoren. Verder is het relatief makkelijk om een metaal te vervormen. De vervormbaarheid neemt af naarmate je een metaal met meerdere metalen mengt. Een mengsel van meerdere metalen noem je een legering. Verder zijn bijna alle metalen vast bij kamertemperatuur. De enige uitzondering op deze regel is kwik, die wel vloeibaar is bij kamertemperatuur.

edele metalen

We delen de metalen vaak in, in vier groepen: edele metalen, halfedele metalen, onedele metalen en zeer onedele metalen. Deze onderverdeling is gebaseerd op of de metalen wel of niet reageren met zuurstof, zuur en water. Welke metalen waarmee reageren is weergegeven in tabel 1.

Tabel 1
indeling van metalen op basis van waar ze mee reageren of niet.
Zuurstof Zuur Water Voorbeeld
Edele metalen Nee Nee Nee Zilver, goud en platina
Halfedele metalen Ja Nee Nee Kwik, koper
Onedele metalen Ja Ja Nee IJzer, zink en lood
Zeer onedele metalen Ja Ja Ja Lithium, natrium en kalium

De edele en halfedele metalen (de bovenste twee rijen in Tabel 1) ondervinden weinig tot geen invloed van hun omgeving en zijn daarom dan ook in pure vorm in de bodem te vinden. Echter, zitten ze wel vaak vermengd in de bodem, waardoor je ze toch moet zuiveren voordat je ze kan gaan gebruiken. Dit is niet altijd op een milieuvriendelijke wijze te doen. De onedele en de zeer onedele metalen (de onderste twee rijen in Tabel 1) halen we uit de bodem in de vorm van ertsen. Hierin zitten vaak ook negatieve ionen zoals oxide- en sulfide-ionen die je eruit moet halen door middel van chemische reacties.

Twee van de meest voorkomende metalen zijn ijzer (gehaald uit ijzererts/Fe 2 O 3 ) en aluminium. Aluminium komt meer voor dan ijzer, maar we gebruiken het pas sinds kort. Het is namelijk een onedel metaal, waardoor het lastig was om het goed te zuiveren. Aluminium heeft wel een hele lage dichtheid in vergelijking met ijzer, waardoor het veel geschikter is voor bijvoorbeeld vliegtuigen dan ijzer, of voor andere constructies die niet te zwaar mogen zijn.

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Reactiesnelheid

Wat is een atoombinding?

Hoe werkt het periodiek systeem?

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!