Wat is geluid en hoe kun je het meten?
Geluid zijn trillingen in de lucht.
Deze trillingen kun je niet zien, maar wel horen.
Geluid bestaat uit geluidsgolven. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe zo’n geluidsgolf eruit kan zien.
Geluidsgolven hebben een amplitude en een golflengte. Wat betekent dit precies en wat zeggen ze over het geluid?
Amplitude
De amplitude zegt iets over hoe hoog de golven zijn. Als de amplitude van een geluidsgolf groter wordt, dan wordt het geluid harder. Het volume van een geluid wordt gemeten in decibel (dB). Geluid onder de 80 decibel is voor mensen helemaal veilig. Boven de 80 decibel kan je gehoorschade oplopen als je te lang hiernaar luistert. Een voorbeeld van geluid met 80 decibel is een drukke verkeersweg. Bij harder geluid moet je dus oppassen dat je hier niet te lang naar luistert. Het volume van een voorwerp wordt gemeten met een decibelmeter.
Golflengte
De golflengte zegt iets over de lengte van de golf. De golflengte is de lengte van één golf, de golflengte kun je meten door de bijvoorbeeld afstand tussen de twee toppen te bepalen. De golflengte wordt aangegeven met het symbool .
Frequentie
De frequentie van een golf zegt iets over hoe vaak de golf beweegt in één seconde. De eenheid hiervan is hertz (Hz). De frequentie van een golf bepaalt hoe hoog of hoe laag de toon klinkt. Hoe hoger de frequentie van een toon, hoe hoger de toon is. Mensen kunnen frequenties tussen de 20 en de 20.000 Hertz horen. Hierboven of hieronder kunnen mensen niet horen, maar sommige dieren wel.
Als je de frequentie van een bepaalde toon weet, dan kun je daaruit berekenen hoeveel trillingen per seconden er zijn door de volgende formule te gebruiken:
T = 1/f , waarbij T het aantal trillingen is en f de frequentie.
Zo werkt de app
Resonantie
Geluid kan ook resoneren. Dit gebeurt als twee voorwerpen in precies dezelfde frequentie trillen. Resonantie leidt tot een versterking van het geluid. Ook kan het ervoor zorgen dat andere voorwerpen gaan meebewegen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als soldaten over een brug marcheren. Als ze dat allemaal op precies hetzelfde moment doen, kan de brug meebewegen en zelfs instorten.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Resonantie en eigenfrequentie
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.