Straling: wat zijn de toepassingen en gevaren hiervan?
Straling wordt in ziekenhuizen gebruikt om bijvoorbeeld röntgenfoto’s te maken.
Dit is heel nuttig, maar toch kleven er ook gevaren aan straling.
Wil je weten wat precies de voor- en nadelen van straling zijn? Lees dan dit artikel van Mr. Chadd!
Communicatie
Straling wordt gebruikt zodat apparaten met elkaar kunnen communiceren. Wifi en Bluetooth maken bijvoorbeeld gebruik van microgolven om informatie te ontvangen. De afstandsbediening van een televisie maakt bijvoorbeeld gebruik van infraroodstraling. Nadat je op een knopje drukt, stuurt de afstandsbediening een bepaald patroon van IR-licht naar de televisie. Ook zichtbaar licht (bijvoorbeeld in vuurtorens) is een vorm van straling die wordt gebruikt om te communiceren.
Onderzoek
Ook wordt straling gebruikt voor onderzoek. Een voorbeeld hiervan is röntgenstraling. Deze straling maakt gebruik van het absorberend vermogen van bepaald weefsel. Botten absorberen bijvoorbeeld de straling beter, waardoor zij witter worden dan ander weefsel. Een CT-scanner maakt bijvoorbeeld gebruik van röntgenstraling om 3D-beelden te maken van je lichaam.
Ook gammastraling wordt gebruikt in onderzoek. Hiermee kunnen bijvoorbeeld tumoren opgespoord worden, omdat deze meer gammastraling opvangen dan ander materiaal. Ook kan gammastraling de werking van de schildklier onderzoeken. Voor beide onderzoeken wordt een klein beetje gammastraling in het lichaam gebracht, waarna gekeken wordt hoe goed dit door het lichaam verspreid wordt.
Behandeling
Straling kan ook gebruikt worden als behandeling. Tumorweefsel kan bijvoorbeeld vernietigd worden met behulp van bestraling. Hierbij raakt gezond weefsel soms echter ook beschadigd. Er wordt geprobeerd om dit te voorkomen door de straling zo goed mogelijk te richten op de tumor.
Gevaren
Straling kan ook veel schade geven als het gezond weefsel aantast. Op korte termijn worden cellen aangetast, wat vermoeidheid en misselijkheid tot gevolg kan hebben. Ook kan je haar uitvallen door straling. Op de lange termijn kunnen ook DNA-moleculen in cellen beschadigen. Dit kan tot gevolg hebben dat er tumoren ontstaan.
De invloed van straling hangt af van het doordringend vermogen. Dit geeft aan hoe gemakkelijk straling ergens doorheen kan gaan. Alfastraling heeft een laag doordringend vermogen, het kan al tegengehouden worden door een papiertje. Gammastraling, daarentegen, kan alleen tegengehouden worden door een dikke betonnen muur. Bètastraling zit daar tussenin.
Bij alfa- en bètastraling is het vooral gevaarlijk als het wordt ingeslikt. Dit noem je besmetting. Door de grote massa van de stralingsdeeltjes kunnen ze een hoop schade aan cellen veroorzaken.
Oefen nu zelf!
Bedenk zelf nog een andere toepassing van straling.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.