Arbeid: wat is dat precies?
Arbeid: wat is dat precies?
Krachten en energieën werken altijd hand in hand samen. Bij deze samenwerking komt vaak de term ‘arbeid’ voorbij.
Maar wat is dit precies en hoe reken je ermee? Mr.Chadd gaat het hier voor uitleggen!
Arbeid is de energieverandering van een object dat wordt verplaatst door een bepaalde kracht. Deze energie kan in de vorm van kinetische energie zijn, maar ook zwaarte-energie of een combinatie van beide. Je kan een bal vooruit gooien, dan oefen je een kracht uit terwijl je je handen over een bepaalde afstand naar voren beweegt. De energie die de bal dan krijgt door deze kracht noemen we de arbeid. Aan de andere kant, als je tegen een muur duwt zal de muur niet gaan verplaatsen, de bewegingsenergie van de muur is dan niet veranderd, en dus is er geen arbeid uitgeoefent. De formule voor de arbeid is:
W = F · s
W is de arbeid in Joule (J).
F is de kracht die is geleverd in Newton (N).
s is de afstand die het object is verplaatst terwijl de kracht er op werkt in meter (m).
Zo werkt de app
Een aantal voorbeelden:
Je gaat een bal gooien, die houd je eerst een halve meter achter jezelf en duwt deze naar voren totdat de bal een meter voor je is, waar je hem los laat. Als je gedurende de worp een kracht van 50 N uitoefent, hoeveel arbeid verricht je dan op de bal in totaal?
- De eerste stap is de juiste informatie uit de vraag halen. De kracht F=50 N en de totale afstand waarover deze kracht wordt uitgeoefent is 0,5 meter + 1 meter = 1,5 meter. Dit kunnen we invullen in de formule: W = 50N · 1,5m = 75J. De verrichte arbeid is dus 75 J. Deze energie zal gebruikt worden om de balsnelheid te geven in de vorm van kinetische energie, of hoogte in de vorm van zwaarte-energie.
Een doos vol met boeken staat op de grond en deze wordt 2 meter vooruit gesleept. De wrijving tussen de doos en de grond is 100N. Wat is de arbeid die de wrijvingskracht heeft verricht op de doos?
- Als we de formule willen invullen krijgen we voor F= -100N en s=2m. Als we dit invullen krijgen we: W = -100N · 2m = -200J . Voor de kracht gebruiken we hier een negatief getal, omdat de wrijvingskracht in de tegenovergestelde richting is als de beweging. Hierdoor krijgen we voor de arbeid een negatief getal. Dit klopt ook wel als we er even over nadenken, omdat de wrijvingskracht altijd tegenwerkt en dus energie uit het systeem zal halen.
Voorbeeldvraag
Een raceauto racet over een circuit van 1,6 km. Tijdens de race levert de auto een constante motorkracht van 1000 N.
- Stel je hebt geen wrijving, welke arbeid wordt er dan geleverd door de auto in één ronde?
- Stel je hebt een constante wrijvingskracht van 400 N, wat is dan de totale arbeid in één ronde?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.