Verkiezingen 2021: wat zijn de verschillen tussen de partijen?
Verkiezingen 2021: wat zijn de verschillen tussen de partijen?
En wat doen ze voor jongeren?
Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor de Tweede Kamer. Voor velen een ‘ver van m’n bed-show’, maar zeker ook voor jou zijn de uitkomsten heel belangrijk.
Want ondanks dat je pas vanaf je 18e mag stemmen, maakt de politiek ook allemaal beslissingen die invloed hebben op jouw leven. Zoals wanneer de scholen weer open mogen, of wanneer je weer een voetbalwedstrijd mag spelen. Maar ook buiten corona om door te regelen vanaf welke leeftijd jij een baantje mag hebben, én hoeveel je dan betaalt krijgt. Dus of je nou mag stemmen of niet, ook voor jou is het relevant wat de partijen vinden.
Leuk, maar waar moet ik dan beginnen?
Goede vraag! In dit artikel bespreken wij de 10 grootste partijen die nu al in de kamer zitten, op volgorde van hoe groot ze nu zijn in de Tweede Kamer. Hierbij maken we ook onderscheid tussen linkse en rechtse politieke partijen. Ben je nu benieuwd wat het verschil is tussen een linkse en een rechtse politieke partij, lees dan eerst ons artikel daarover (linkje). Ook zullen we per partij benoemen wat nu echt belangrijk is om te weten over de partij voor jou als jongere.
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD)
De VVD is de partij van Mark Rutte, op dit moment de minister-president, en dus hoogste baas, van Nederland. De VVD is een rechtse partij die het belangrijk vindt dat de overheid zich zo min met de Nederlanders bemoeid, mensen moet voor zichzelf kunnen zorgen en niet te veel van de overheid afhankelijk zijn. In ruil daarvoor hoef je dan ook minder belasting te betalen. Voor jongeren uit dit zich bijvoorbeeld in het leenstelsel voor studenten. De VVD is als enige partij tegen een herinvoering van de basisbeurs. Ze vinden het redelijk dat jongeren lenen om mee te kunnen betalen aan hun studie.
Partij voor de Vrijheid (PVV)
Op dit moment de tweede partij in de kamer, is de PVV. Dit is de partij die helemaal draait om Geert Wilders. De PVV wordt over het algemeen gezien als een rechtse partij, rechtser nog dan bijvoorbeeld de VVD. Kiezers van de PVV zijn vaak blank en wat lageropgeleid. Het zijn mensen die zich niet gehoord voelen door de politiek en een tegenstem uitbrengen. De PVV is tegen immigratie, en dan vooral ook tegen de islam. Ze vinden dat er minder islam in Nederland moet zijn en willen minder laten bepalen door Europa. Ook willen ze minder geld besteden aan klimaat, en geld wat hiermee bespaart wordt gaat o.a. naar betere zorg.
Christelijk Democratisch Appel (CDA)
Het CDA is, zoals de naam al zegt, een van oudsher christelijke partij. Ze staan voor de waarden van de christelijke samenleving (zoals houden van je medemens), en komen op voor de belangen van het traditionele gezin. Ze zien zichzelf als een echte middenpartij (tussen links en rechts in dus). Lijsttrekker is Wopke Hoekstra, de huidige minister van Financiën. Ook het CDA is een echte bestuurderspartij, en zit vaker wel dan niet in het kabinet. Ze zijn conservatief, wat betekent dat ze niet heel veel aan Nederland willen veranderen, wat zich bijvoorbeeld uit aan het niet verder willen verruimen van het recht van vrouwen op abortus.
Democraten 66 (D66)
D66 is een linkse progressieve partij, met Sigrid Kaag als partijleider. Dit houdt in dat ze zijn voor een overheid die haar burgers beschermt en tegelijkertijd vernieuwend wil zijn. Dit vernieuwende zit hem dan vooral in veranderingen willen doorvoeren bij controversiele onderwerpen, zoals het willen invoeren van het recht voor mensen om zonder veel onderliggend lijden je eigen leven te mogen beeindigen. D66 is de partij die van zichzelf vindt dat ze het meest opkomen voor de belangen van jongeren. Zo is het een van de partijen die het meest wil investeren in onderwijs en zijn ze voor een veel uitgebreider klimaatbeleid.
GroenLinks
Of GroenLinks nou links of rechts is, hoeven we hier vast niet te benoemen. Binnen de linkse partijen is GroenLinks een van de meer extremere partijen. GroenLinks is ook een partij die jongeren meestal wel aanspreekt, er stemmen vooral hogeropgeleide jongeren op, en dan vooral ook vrouwen. De partij heeft ook de jongste lijsttrekker van alle partijen die we hier benoemen, Jesse Klaver (34). GroenLinks wil veel investeren in onderwijs, zo willen ze een subsidie waarbij elke jongere zelf een bepaald bedrag mag uitgeven, als het maar naar onderwijs gaat. Ook willen ze een agressief klimaatbeleid.
Socialistische Partij (SP)
Wanneer we het hebben over linkse partijen, is de SP misschien nog wel de meest linkse van het stel. De SP, geleid door Lilian Marijnnissen, is voor solidariteit, dat mensen elkaar helpen en er doordoor eerlijke kansen zijn voor iedereen. Ze vinden dit zelfs zo belangrijk dat elk kamerlid zijn salaris overmaakt naar de partij en daar een gemiddeld loon voor terugkrijgt. In alles wat de SP doet is deze gelijkheid terug te vinden, zo willen ze het openbaar vervoer gratis maken voor kinderen én ouderen, huren veel goedkoper maken en enorm veel investeren in de zorg. Ze zijn kritisch op de EU en willen dat Nederland zich niet te veel met het buitenland bemoeit. Mensen die SP stemmen zijn over het algemeen vrij oud, meer dan 60% van de leden van de SP zijn boven de 50 jaar.
Partij van de Arbeid (PvdA)
De PvdA is een linkse partij die vecht voor gelijkheid en strijdt tegen armoede. Ze vinden dat rijkere mensen best meer belasting kunnen betalen om armere mensen meer te helpen. Ze staan ook aan de wieg van de verzorgingsstaat (linkje). Lijsttrekker is Lilianne Ploumen, en zij strijdt met haar partij voor een verhoging van het minimumloon (ook het minimumjeugdloon wil ze daarmee omhoog), en studeren met een stuk goedkoper worden. Zo wil de PvdA meer leraren krijgen door de pabo gratis te maken als je daarna meer dan vijf jaar leraar blijft. Ondanks dat ze veel voorstellen voor jongeren hebben heeft de PvdA gemiddeld wel de oudste kiezersgroep.
ChristenUnie
De ChristenUnie is een centrum-rechtse partij, dat betekent dat ze in het midden zitten, neigen naar rechtse standpunten, maar lang niet altijd zo stemmen. De partij wordt geleid door Gert-Jan Segers. Zoals de naam al zegt is het ook een religieuze partij, iedere fractievergadering begint bijvoorbeeld met een gebed. Ze zijn vooral populair bij gelovige vrouwelijke kiezers, en zitten op dit moment ook al in het kabinet. Net als bij het CDA is het gezin erg belangrijk en ook de christelijke waarden moeten we koesteren en aan elkaar doorgeven. Een van die christelijke waarden is dat God de mens leven heeft gegeven en de mens die in beginsel niet zelf mag nemen. De ChristenUnie wil dus ook vooral niet de euthenasiewet verruimen.
Partij voor de Dieren (PvdD)
Begonnen als een partij die vooral voor het welzijn van dieren strijdt, is de PvdD onder Esther Ouwehand nu een veel bredere partij geworden. Ze willen de zwaksten in de samenleving beschermen tegen de sterkeren. Daar komen de dieren weer om de hoek kijken, want die zijn natuurlijk vaak zwakker dan de mens. Door deze standpunten wordt de PvdD ook gezien als een erg linkse partij, vooral hoogopgeleide jongeren uit de steden stemmen er op. En de meerderheid van de stemmers is vrouw. De partij zit enorm op duurzaamheid en klimaat, en waarschuwt al jaren voor het ontstaan van ziektes zoals corona, die o.a. ontstaan door de slechte behandeling van dieren.
50PLUS
De laatste partij die we hier uitgebreid behandelen is 50PLUS, een partij waarbij de doelgroep vast wel duidelijk is. De partij die groot werd gemaakt door Henk Krol (die doet dit keer weer mee onder de naam Lijst Henk Krol), wordt nu geleid door Liane den Haan. Toch zijn ouderen niet de enige doelgroep van 50PLUS. Het is een linkse partij die opkomt de belangen van alle hulpbehoevende in de samenleving, en dat kunnen dus ook best jongeren zijn. Zo zetten ze zich ook in voor betaalbare woningen voor jongeren. Verder willen ze het pensioenstelsel zo houden dat ouderen er niet op gekort hoeven te worden en willen ze AOW-leeftijd terug naar 65 jaar.
Zo, dat was een lange zit. Weet ik nu dan echt alles?
Was het maar zo’n feest! We hebben nu de 10 grootste partijen in de kamer behandeld, maar er zijn er nog veel meer! Deze verkiezingen doen er in totaal 37 partijen mee, dus er is een hoop om uit te kiezen. Er benoemen hier nog kort de vijf andere partijen die op minimaal één zetel staan in de peilingen voor de verkiezingen.
- DENK
DENK, geleid door Farid Azarkan, een linkse partij zich vooral op gelijkheid van iedereen. Zij maken zich hard tegen alle vormen van discriminatie in Nederland.
- Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)
De SGP, onder Kees van der Staaij is een streng-christelijke conservatieve partij. Christelijke regels zijn heilig voor de partij, zoals de zondagsrust. Ook zijn ze voor een verbod op abortus en euthanasie.
- Forum voor Democratie (FvD)
FvD, geleid door Thierry Baudet, is een partij waar altijd veel controverse omheen hangt. Ze zijn anti-EU, strijden tegen de coronaregels en focussen zich vooral op de belangen autochtonen Nederlanders.
- Juiste Antwoord 21 (JA21)
JA21, voortgekomen uit een afsplitsing van FvD en nu geleid door Joost Eerdmans, is een rechtse conservatieve partij. Ze willen criminelen zwaarder straffen, minder immigratie in Nederland en lagere belastingen.
- Volt
Ook Volt is een nieuwe partij, geleid door Laurens Dassen. Het is een linkse progressieve partij die zich kenmerkt door het willen van meer Europese oplossingen en gelijke kansen.
Of je nu mag stemmen of niet, je weet nu een hele hoop meer over de politieke partijen die deelnemen aan de verkiezingen. En… je kan natuurlijk altijd het gesprek aan gaan met je ouders, die oom/tante of je oudere broer of zus en ze proberen te overtuigen.
Heb je nog meer vragen over politieke partijen of waar ze voor staan, stel ze dan via Mr. Chadd!
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.