Sociale cohesie
Sociale cohesie; een woord wat je vaak hoort, maar waarvan je vaak geen idee hebt wat het precies betekent.
Politici hebben het er vaak over in de Tweede Kamer, maar ook in het nieuws of in krantenartikelen lees je er wel eens over. Wat houdt sociale cohesie precies in, en waar is het goed voor? Dat leggen we je hieronder uit!
Met het woord sociale cohesie bedoelt men de mate van samenhang en verbondenheid binnen een bepaalde groep mensen. Dit kan een land zijn, bijvoorbeeld Nederland, maar dit kan ook gaan over een straat, een schoolklas of de sportvereniging.
Met een grote mate van sociale cohesie wordt bedoeld dat een groep mensen erg met elkaar betrokken is. De individuen hebben het gevoel dat ze deel uitmaken van de groep en ze voelen zich verantwoordelijk voor de sfeer in de groep. Een goed voorbeeld van een moment in de Nederlandse geschiedenis waarbij de sociale cohesie heel groot was, was tijdens de jaren ‘50 en ‘60. Er was toen sprake van een verzuilde samenleving. Dit betekent dat mensen zich groepeerden op basis van een maatschappelijke- of geloofsovertuiging. Wanneer mensen binnen een bepaalde groep dezelfde overtuiging of mening hebben, zie je vaak dat dit goed is voor de sociale cohesie, en dat de mate van cohesie ook hoog ligt.
Zo werkt de app
Wanneer er sprake is van een lage mate van cohesie, voelen mensen zich niet, of in mindere mate, lid van een groep of gemeenschap en zullen ze elkaar minder snel vragen om een gunst of advies. Door het groeiende individualisme in Europese landen, zie je dat de sociale cohesie steeds meer afneemt. Over het algemeen genomen is Nederland dan ook een land met een verminderde sociale cohesie. Europese landen waar de sociale cohesie over het algemeen heel hoog is zijn Zweden, Noorwegen en Denemarken.
Bij een grote mate van sociale cohesie, kunnen mensen elkaar bijvoorbeeld goed helpen, of elkaar een gunst verlenen. Je zegt ook wel dat een grote mate van sociale cohesie het sociaal kapitaal van mensen vergroot. Sociaal kapitaal is eigenlijk een verzamelnaam voor alle contacten, vrienden, familieleden, collega’s en andere kennissen die je hebt. Door een groot sociaal kapitaal, heb je meer toegang tot mensen die je kunnen helpen, steunen of je advies kunnen geven. Dit is dus een groot voordeel!
Eens kijken of je het begrepen hebt!
Ga nu eens bij jezelf na: Binnen welke groep verwacht je dat de sociale cohesie groter is: binnen je vriendengroep of binnen het dorp/stad waar je woont? En binnen welke groep is de sociale cohesie lager: binnen je familie of binnen je school?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.