Liquiditeitsratio’s: welke zijn er en hoe bereken ik ze?
Quick, current, working capital… Allemaal ratio’s die de liquiditeit van een onderneming beoordelen.
Ze zijn soms wat lastig uit elkaar te houden. In dit artikel legt Mr. Chadd stap voor stap de verschillen uit, lees nu verder!
Het is voor ondernemingen van belang om de liquiditeit altijd in de gaten te houden, dit doen ze om erachter te komen of er nog voldoende geld is om de schulden te kunnen betalen. Als een onderneming geen problemen heeft op dit gebied, dan noemen we zo’n onderneming liquide. De liquiditeit kan op verschillende manieren worden berekend, we onderscheiden hier drie ratio’s: de current ratio, de quick rating en de working capital ratio.
Current ratio
De current ratio is de meest gebruikte methode om de liquiditeit te berekenen. De current ratio is een relatief getal. Dit is handig omdat je op deze manier ondernemingen met elkaar kunt vergelijken. De vuistregel is dat een current ratio van 2 of hoger goed is. De formule van de current ratio is:
Current ratio= vlottende activa + middelen ÷ kort vreemd vermogen
Quick ratio
De quick ratio lijkt ontzettend op de current ratio. Sterker nog, er is slechts één verschil. In de berekening van de quick ratio worden de voorraden niet meegenomen. Voorraden kunnen namelijk minder snel worden verkocht en voorraden kunnen bederven of uit de mode raken. De formule van de quick ratio is:
Quick ratio = vlottende activa – voorraad goederen + liquide middelen ÷ kort vreemd vermogen
Zo werkt de app
Working capital
De working capital, of het werkkapitaal, geeft ook de liquiditeit van een onderneming aan. Het geeft aan met welk deel van het vermogen in het bedrijf kan worden ‘gewerkt’, dus dat deel dat snel inzetbaar (liquide) is. Je kunt het werkkapitaal als volgt berekenen:
Werkkapitaal = vlottende activa + liquide middelen – kort vreemd vermogen
Of:
Werkkapitaal = eigen vermogen + lang vreemd vermogen – vaste activa
Alles duidelijk? Test jezelf:
Welke van de drie liquiditeitsberekeningen is geen relatief getal?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.