De Honderdjarige Oorlog
Honderdjarige Oorlog
De Honderdjarige Oorlog (1337 -1453) is één van de grootste en meest langdurige oorlogen in de geschiedenis van Europa, maar eigenlijk duurde deze oorlog helemaal niet 100 jaar.
Hoe zit dit precies? Wat waren de oorzaken? Mr. Chadd zoekt het voor je uit!
Frankrijk zag er 500 jaar geleden heel anders uit dan nu. Engeland had namelijk een groot deel van het noorden en het zuidwesten van het land in handen. Bovendien was de koning van het Franse gebied kinderloos gestorven, wat zorgde voor problemen aan de Franse kant. Dit zorgde voor spanningen tussen Engeland en Frankrijk, wat uiteindelijk resulteerde in de Honderdjarige Oorlog. We kunnen de oorlog in 3 fasen opdelen en gaan ze nu één voor één langs.
Oorlog van Eduard (1337-1360)
In 1337 eiste de Engelse koning Eduard III de Franse kroon op. Dit was natuurlijk niet de bedoeling volgens de Fransen, waardoor de Honderdjarige Oorlog begon. In het begin hadden de Engelsen de overhand, met een aantal belangrijke overwinning achter elkaar. Uiteindelijk lukte ze het echter niet om heel Frankrijk te veroveren. Hierop besloten de Engelsen en de Fransen vrede te sluiten in 1360. Er werd afgesproken dat de Engelse koning niet de Franse kroon zou krijgen, maar dat hij in ruil daarvoor grote delen land aan de westkust van Frankrijk kreeg.
Oorlog van Karel (1369-1389)
In 1364 werd Karel V koning van Frankrijk. Hij zorgde al snel voor herstel onder de Fransen en zorgde ervoor dat het leger steeds groter en beter werd. Dit zorgde voor een paar mooie overwinningen van de Fransen aan de westkust. Dit eindigde in 1389 toen de twee landen wederom vrede sloten.
Oorlog van de Lancasters (1415-1453)
Opeens was er in Engeland een staatsgreep. De Lancasters namen de leiding over het land over en verklaarden Frankrijk meteen opnieuw de oorlog. Ze kregen steun van de Bourgondiërs en behaalden al snel een aantal spectaculaire overwinningen.
Vervolgens was er een cruciale slag bij de stad Orléans. Onder leiding van het 17-jarige meisje Jeanne D’Arc , die nog altijd een Franse nationale heldin is, won Frankrijk de slag. Het offensief was ingezet en de Fransen veroverden in een rap tempo de rest van het land. Uiteindelijk was op 17 juli 1453 de Honderdjarige Oorlog officieel afgelopen.
Benaming
Waarom werd de oorlog de Honderdjarige oorlog genoemd? Hij duurde tenslotte 116 jaar, waarvan er maar 81 jaar gevochten werd. Dit heeft eigenlijk een hele slechte reden. Het is namelijk vooral uit gemak gekozen. Men vond het erg handig om het de Honderdjarige Oorlog te noemen omdat dit beter werd onthouden!
Oefenvraag
Waarom kunnen we de Honderdjarige Oorlog in 3 fasen opdelen?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.