Hofstelsel en horigheid
Hofstelsel en horigheid
Het hofstelsel was een belangrijk economisch systeem in de Middeleeuwen.
Wil jij weten wat het precies inhoudt? Lees dan snel verder!
Situatie
Na de val van het West-Romeinse Rijk was het leven zwaarder geworden. Er was geen sterk gezag meer en ook geen soldaten die voor bewaking zorgden. Stelen, roven en plunderen waren de orde van de dag. Wegen werden niet meer onderhouden en de handel kwam stil te liggen. Hierdoor verdwenen de steden en daarmee ook de handelaren en ambachtslieden. Het grootste deel van de bevolking vertrok weer naar het platteland en ging in de landbouw werken.
Agrarische samenleving
De West-Europese samenleving was in de jaren 500 tot 1000 vrijwel volledig agrarisch. Mensen leefde in gemeenschappen op het platteland met elkaar. Deze gemeenschappen waren voor het grootste deel autarkisch: dit houdt in dat ze al hun voedsel zelf verbouwden en alles wat ze nodig hadden zelf maakten. Er was weinig contact met de buitenwereld. Ze hadden namelijk niemand anders nodig om in leven te blijven en reizen was simpelweg te gevaarlijk. Er vond dus weinig tot geen handel plaats. Als er al gehandeld werd, was er sprake van ruilhandel, want geld werd nauwelijks gebruikt.
Horigheid
Toch was het op het platteland ook niet heel veilig. Om toch veilig op het platteland te kunnen wonen, zochten kleine boeren dan ook bescherming bij een grotere boer of heer in de buurt. In ruil voor deze bescherming gingen de boeren allerlei verplichtingen aan. Zo ontstond de horigheid. Vrije boeren werden horigen. Ze hadden, anders dan slaven, nog wel enige rechten, maar moesten zich wel aan de regels houden en mochten hun land niet zonder toestemming van de heer verlaten.
Zo werkt de app
Hofstelsel
Horige boeren woonden vaak op een domein van een heer. Een domein was een landbouwgemeenschap. In het midden stond de hof, het hoofdgebouw van de heer met een schuur voor opslag, een molen, een weverij en andere bijgebouwen. Een domein bestond uit twee delen. Het ene deel was het vroonland, dit was het land van de heer zelf. Het andere deel was van de boeren, ze hadden een hoeve en mochten de grond gebruiken voor hun eigen levensonderhoud.
Hier stonden herendiensten tegenover. De kleine boeren moesten enkele dagen per week werk voor de grote boeren (heren) verrichten. Ook moesten ze vaak een deel van hun eigen opbrengst afstaan aan de heer. En dan dit alles samen heet het hofstelsel, omdat alles draaide om het hof van de heer.
Oefenvraag
Laten we checken of je de stof begrepen hebt door middel van een oefenvraag!
Waarom zochten de kleine boeren bescherming bij grotere boeren of heren?
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.