Cao en arbeidsvoorwaarden
Cao en arbeidsvoorwaarden
Wanneer je ergens gaat werken, teken je een contract. Hierin staan alle arbeidsvoorwaarden genoemd, bijvoorbeeld hoeveel loon je krijgt.
Sommige voorwaarden spreek je zelf af met je werkgever, maar andere voorwaarden zijn vastgelegd in een cao. Maar wat is dat nou precies?
De cao
In een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) staan afspraken die zijn gemaakt tussen werkgeversorganisaties en vakbonden (werknemersorganisaties). In de meeste gevallen geldt zo’n cao voor alle werknemers in een bepaalde bedrijfstak, dit noemen we een bedrijfstak-cao. Het komt echter ook wel eens voor dat grote bedrijven een eigen cao afsluiten met vakbonden, dit noemen we een ondernemings-cao.
Als aanvulling op de arbeidsvoorwaarden die zijn vastgelegd in een cao maken werknemers zelf ook aanvullende afspraken met hun werkgever. Deze afspraken worden vastgelegd in een individuele arbeidsovereenkomst en mogen nooit slechter zijn dan de afspraken in het cao.
Soorten arbeidsvoorwaarden
In een arbeidsovereenkomst staan verschillende soorten arbeidsvoorwaarden. Deze kunnen we als volgt onderscheiden:
- Primaire arbeidsvoorwaarden: dit zijn de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, zoals het loon, het aantal uren, toeslagen en pensioenrechten.
- Secundaire arbeidsvoorwaarden: voorbeelden hiervan zijn verlofregelingen, opleidingsmogelijkheden, reiskostenvergoedingen en een auto van de zaak.
- Tertiaire arbeidsvoorwaarden: dit zijn vaak voorwaarden waarvan de geldwaarde lastig te bepalen is of die minder belangrijk zijn dan de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, bijvoorbeeld flexibele werktijden, een kerstpakket en een bedrijfskantine.
- Flexibele arbeidsvoorwaarden: een werkgever kan ook flexibele arbeidsvoorwaarden aanbieden, dan is het aan de werknemer om te bepalen wat hij/zij kiest. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen tussen extra vakantiedagen of een fiets van het werk.
Zo werkt de app
Omdat de wensen van de ene werknemer vaak verschillen van de wensen van de andere werknemer beschikken sommige bedrijven ook wel over een meerkeuzesysteem. Dit zijn pakketten van arbeidsvoorwaarden waaruit werknemers kunnen kiezen. Ze zijn wel gelijk in waarde maar bevatten eigenlijk verschillende dingen. Zo kiest een werknemer met kinderen bijvoorbeeld liever voor een pakket met een vergoeding voor kinderopvang en een werknemer zonder kinderen kiest eerder voor een pakket met een vergoeding voor een extra opleiding.
Even oefenen
Onder welke arbeidsvoorwaarden (primaire, secundaire of tertiaire) vallen de volgende voorbeelden van arbeidsvoorwaarden?
- Toeslag voor overwerken
- Optie om thuis te werken
- Verjaardagscadeautje
- Vakantietoeslag
- Aantal verlofdagen
- Fitnessfaciliteiten
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Arbeidsproductiviteit: wat is het en bereken je het?
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.