START NU JE EERSTE MAAND VOOR €4,- MET CODE:

CHATBOT

Fake News: wat is het en hoe herken ik het?

Nepnieuws gaat een steeds grotere rol spelen in de maatschappij.

Mede door de opkomst van sociale media wordt het steeds makkelijker om mensen te proberen te beïnvloeden met nieuws dat soms niet van echt te onderscheiden is.

Waar welke bekende vormen van nepnieuws zijn er eigenlijk en hoe kan je het herkennen? Mr. Chadd laat het je zien!

Reden en vormen nepnieuws

Nepnieuws wordt vaak ingezet voor politieke doeleinden of voor oplichting. Vooral voor politieke doeleinden worden sociale media hiervoor nog wel eens ingezet. Sociale media zijn er op ingericht om jou te koppelen aan denkbeelden die je al hebt. Ze laten je over het algemeen alleen berichten zien die overeenkomen met wat je al denkt. Daardoor kan je soms ten prooi vallen aan politici die een er echt uitziend nieuwsbericht delen wat niet altijd objectief is.

fake news

Op een andere manier kan nepnieuws ook wel ingezet worden door oplichters. Op sociale media worden nog wel eens advertenties ingekocht waarin dan de namen van bekende Nederlanders worden gebruikt om risicovolle beleggingen aan te prijzen. Wanneer mensen die beleggingen dan eenmaal gedaan hebben raken zij vaak hun geld kwijt aan de oplichters.

Hoe herken ik nepnieuws?

Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van de bronnen waaruit nieuws naar voren komt te kunnen verifiëren. Probeer er achter te komen wie de auteur van een bepaald bericht is en zoek informatie hierover op. Heeft deze persoon een achtergrond waardoor hij een bepaald belang heeft bij het verspreiden van deze informatie?

Let ook op de toon in het bericht. Veel berichten die nepnieuws zijn proberen een stemming te maken door op je emoties in te spelen. Laat je hier niet te veel door leiden en probeer objectief achter de feiten te komen. Ook het vinden van meerdere bronnen die hetzelfde melden kan helpen. In Nederland zijn over het algemeen gerespecteerde nieuwsorganisaties bijvoorbeeld de NOS, Volkskrant of het Algemeen Dagblad.

Zo werkt de app

Misbruik van term Fake News

Recent zijn er sommige politici geweest door de opkomst van nepnieuws hebben gebruikt om zelf makkelijker weg te komen met uitspraken die ze niet goed uitkomen. Ook bekende nieuwsorganisaties worden dan beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws. Let dus altijd goed op naar wie de uitspraak doet en of deze persoon hier zelf wat bij te winnen heeft. Op die manier kan je de objectiviteit het best inschatten.

Oefenvraag:

Wanneer spreken we precies van nepnieuws?

Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:

Verkiezingen: welke zijn er allemaal?

Etnsch profileren: wat is het?

Veiligheid

Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!

We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!

Ik laat u graag zien hoe Mr. Chadd werkt!

Meer informatie over Mr. Chadd

Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!

Ik vertel u graag over de voordelen van Mr. Chadd!

Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!

Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Ik vertel u graag meer over Mr. Chadd!
Zo werkt het Academy Over ons

Probeer nu onze Chatbot

NU TIJDELIJK HOGE KORTINGEN OP ONS CHATBOT ABONNEMENT MET CODE: CHATBOT

Een uur lang voor alle vakken vragen stellen aan onze BOT. Voor maar €9,- per maand. Zo hoef je niet te wachten tot de volgende les!

Onze slimme CHATBOT helpt je overdag, ’s avonds en in het weekend. We geven uitleg voor alle vakken en niveaus. We helpen je tot je het snapt, zodat je gelijk verder kunt met je huiswerk.

Claim korting!