Fast and slow world: wat is het precies?
Fast and slow world: wat is het precies?
De fast en slow world, hippe begrippen voor gebieden die wél verbonden zijn met de moderne wereld en voor gebieden die niet verbonden zijn met de moderne wereld.
Hoe kan het nou dat een deel van de wereld enorm snel ontwikkelt en een ander deel totaal niet?
Fast world
Ongeveer 20% van de wereld valt onder de fast world, en dit zijn met name grote stedelijke gebieden in de Verenigde Staten, de Europese Unie en Oost-Azië. Zij zijn het meest met de moderne wereld in verbinding en zijn veelal het meest ontwikkeld. De fast world doet mee in de wereldeconomie en spelen de boventoon in de internationale markten. Ongeveer 20% van de wereldbevolking valt onder de fast world, en de overige 80% onder de slow world.
De slow world daarentegen doet eigenlijk weinig of niet mee in het internationale handel circuit en hebben vaak een individuele economie die ook niet al te stabiel is.
Slow world
De slow world zijn niet per se alleen maar gebieden in de periferie, maar ook bepaalde gebieden in een ontwikkeld land kunnen achterblijven. Zo kun je dus een fast world en een slow world binnen hetzelfde land zien! Dit is een gevolg van fragmentarische globalisering , waarbij er in hetzelfde land gebieden zijn die gebruik maken van moderne middelen en gebieden die gebruik maken van traditionele middelen. Globalisering zie je soms dus maar alleen in bepaalde gedeelten van een land.
Spread- en backwash-effecten
Andere begrippen die je vaak in verband met de fast en slow world ziet zijn spread-effecten en backwash-effecten.
Backwash-effecten zijn de negatieve invloeden vanuit de fast world op de slow world. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie: stel je voor dat je een enorm goed idee hebt om een bedrijf op te starten, dan is het als ondernemer veel aantrekkelijker om je te gaan vestigen in een ontwikkeld land, waar bijvoorbeeld ook investeerders zijn om jouw bedrijf te steunen. Dit is een voorbeeld van braindrain waarbij de ondernemers en andere intelligente mensen vertrekken uit de slow world omdat ze meer kansen zien in de fast world.
Zo werkt onze app
Spread-effecten zijn het tegenovergestelde van backwash effecten en zijn juist de positieve invloeden van de landen uit de fast world op de landen in de slow world. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de overdracht van kennis vanuit de fast world naar de slow world, waardoor technieken en processen in de slow world verbeterd kunnen worden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld kennis delen over hoe je het best aan landbouw kan doen, waardoor ze in de slow world bijvoorbeeld voedsel kunnen produceren. Hierdoor wordt de welvaart en de economie in de slow world gestimuleerd.
Voorbeeldvraag:
Wat is fast world en wat is de slow world? En waardoor worden de verschillen tussen deze ‘werelden’ groter en wat kan ervoor zorgen dat de verschillen juist kleiner worden?
Samenvatting
De fast world zijn de landen die het meest met de moderne wereld in verbinding zijn en zijn veelal het meest ontwikkeld. De slow world zijn niet per se alleen maar gebieden in de periferie, maar ook bepaalde gebieden in een ontwikkeld land kunnen achterblijven.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.