Huiswerk maken
Huiswerk maken
Huiswerk is werk dat leerlingen thuis moeten uitvoeren voor hun school of studie. Het kan gaan om leerwerk of maakwerk.
Huiswerk kan veel vormen aannemen: van het aanleren van woorden tot gegevens opzoeken in een bibliotheek of op het internet. Bij maakwerk kun je denken aan sommen, invuloefeningen, spreekbeurten of een boekbespreking.
Vaak is huiswerk een herhaling van wat er in de klas besproken is. Vooral het maakwerk geeft de leerkracht een idee hoe de stof verwerkt wordt door de leerlingen. Leraren passen ondertussen ook steeds vaker een concept toe dat “flipping the classroom” wordt genoemd. Leerlingen maken voorbereidend huiswerk voor een nieuw onderwerp, bijvoorbeeld door zich in te lezen. Het oefenen gebeurt dan in de klas. Hierbij is juist het opdoen van begrip heel belangrijk. Bij het maken van huiswerk is plannen -en de eigen verantwoordelijkheid erg belangrijk. De planvaardigheid van de leerling is belangrijk omdat vrije tijd ingedeeld moet worden. Leerlingen die dit onvoldoende beheersen kunnen natuurlijk voor huiswerkbegeleiding kiezen.
“Een planning maken en die ook opvolgen lijkt gemakkelijk, maar is dat niet voor iedereen. Het is zoals lopen, fietsen en autorijden. Je moet oefenen voor je het ook echt kunt doen. Alle hulp om dit leerproces te verbeteren is meer dan welkom!”
Op deze pagina vind je:
- Waarom is huiswerk maken zo belangrijk?
- Hoe plan je effectief je huiswerk?
- Hoe lang per dag huiswerk maken?
- Wat moet je doen als je (te) veel huiswerk hebt?
- Hoe kun je je het beste concentreren op je huiswerk?
- 5 Huiswerk tips voor ouder en kind
Waarom is huiswerk maken zo belangrijk?
Eerst een paar huiswerk feiten op een rij:
- Huiswerk maken zorgt ervoor dat leerlingen in het voortgezet onderwijs betere cijfers halen.
- Hoe meer tijd leerlingen besteden aan hun huiswerk, des te hoger de leerprestaties.
- Oudere leerlingen profiteren meer van het maken van huiswerk dan jongere leerlingen.
- Daarnaast beïnvloedt de feedback van de docent op het huiswerk ook het effect van huiswerk op de leerprestaties.
Huiswerk werkt dus, maar hoe komt dat?
Huiswerk zorgt ervoor dat leerlingen de leerstof beter onthouden en begrijpen, doordat ze hun kennis en vaardigheden verfijnen en uitbreiden. Het bevordert de verwerking van informatie, het leert leerlingen kritisch nadenken over dat waar ze mee bezig zijn, het is een goede voorbereiding op komende lessen en het bevordert het zelfstandig werken.
Huiswerk neemt vaak twee vormen aan, namelijk:
- Oefening – dit moet leerstof zijn waarmee de leerlingen al bekend zijn zodat ze echt zelfstandig kunnen oefenen;
- Voorbereiding of verdieping – dit mag nieuwe leerstof zijn, zodat leerlingen er alvast een keer over nadenken voor ze in de klas verder gaan met dit onderwerp en de docent meer uitlegt.
Huiswerk is een boel werk voor een tiener, daarom is het belangrijk dat het ook effectief is en doelmatig gepland wordt. Het effect van huiswerk staat of valt met de kwaliteit van de docent. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat docenten van te voren bedenken wat het doel is van het huiswerk dat zij opgeven en achteraf controleren of dat doel ook is bereikt.
Of het huiswerk het beoogde effect heeft ligt, naast de docent, ook aan een aantal andere factoren. Uit onderzoek blijkt dat er een aantal randvoorwaarden zijn waarbinnen huiswerk ook daadwerkelijk resultaat oplevert.
Huiswerk is effectief als:
- er achteraf door de docent iets mee gedaan wordt in de klas of met de leerling zelf,
- het huiswerk niet teveel tijd in beslag neemt,
- rekening gehouden wordt met de leeftijd qua ontwikkeling en qua tijd (zo geldt in het algemeen de regel ‘10-minuten-per-leerjaar-erbij’) en
- je (de juiste) begeleiding van thuis krijgt.
Kinderen moeten vooral ‘leren leren’ en ‘leren plannen’. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat een kind zonder oefeningen proactief kan plannen, dit is namelijk een aangeleerde vaardigheid. Helemaal alleen een planning maken, zonder hulp van ouder of docent, is moeilijk. Zeker als je jong bent en het ook moet uitvoeren is het vaak erg lastig.
Hoe plan je effectief je huiswerk?
Huiswerk plannen in 8 stappen:
- Noteer je proefwerken duidelijk in je schema/agenda.
- Noteer achter de toets zo precies mogelijk wat de leerstof is.
- De laatste dag vooraf aan het proefwerk is enkel voor ‘herhaling’, niet voor ‘leren’.
- Maak een lijst van al het huiswerk waar je deze week aan moet werken.
- Maak een tijdsplanning.
- Zorg ervoor dat je elke opdracht eerst doorleest voordat je begint.
- Creëer een comfortabele plek waar je je huiswerk kunt maken.
- Begin met het moeilijkste, meest urgente en zwaarst tellende huiswerk
Plan een bepaalde tijd in voor elke huiswerkopdracht die je hebt, gebaseerd op hoeveel tijd je denkt dat elke opdracht zou moeten kosten en hoeveel tijd je ’s avonds hebt om eraan te werken. Geef jezelf genoeg tijd om elke opdracht af te kunnen maken en alle andere klusjes af te kunnen ronden die je ’s avonds moet doen.
Regelmatig leren is belangrijk, alle dagen ongeveer even lang. Niet de ene dag 3 uur en de andere dag een half uurtje. Als je iets één keer leert ben je het na een paar dagen helemaal vergeten, als je het vaker leert dan onthoud je het langer.
Hoe lang per dag huiswerk maken?
Vaker, maar korter studeren is effectiever! Je studie-uren hebben een beter rendement, waardoor je eigenlijk netto meer uren maakt wanneer je kortere periodes bij elkaar optelt. Een goede planning betekent dat je minder lang achter elkaar zult hoeven te blokken.
Plan voor elke 50 minuten huiswerk maken een pauze van 10 minuten in. Het is belangrijk om tijdens het studeren pauzes te nemen en je hersenen even tot rust te laten komen, anders zul je minder efficiënt werken.
Meestal is het zo dat als je een goede voorbereiding en planning hebt gemaakt, je eigenlijk niet meer dan een uur per dag hoeft te besteden. Jezelf klaarmaken voor een proefwerk kan wat meer tijd kosten.
Wat moet je doen als je (te) veel huiswerk hebt?
Een paar uitzonderingen daargelaten, is er pas sinds een aantal jaar aandacht voor de eventuele negatieve effecten en nadelen van huiswerk. Het voornaamste nadeel dat in verschillende onderzoeken naar voren komt, is dat te veel huiswerk averechts werkt.
Als je merkt dat ondanks je beste pogingen op te plannen je gewoonweg niet genoeg tijd hebt om je opdrachten af te maken, trek dan aan de bel en praat met je ouders en docenten. Er kan dan een passende oplossing gezocht worden zonder dat je er te veel stress van ondervindt.
Hoe kan jij je het beste concentreren op je huiswerk?
Er kan van alles gezegd worden over de beste technieken van concentreren. Toch zie je vaak in de praktijk, dat voor verschillende mensen juist weer verschillende methoden beter werken. De volgende drie tips zijn universeel waarbij iedereen baat heeft.
- Zoek een rustige plek om te gaan zitten. Probeer een plek te vinden waar het stil is en waar je je goed kan focussen op wat je moet doen.
- Zorg dat je alles dat je nodig hebt voor je huiswerk klaar hebt liggen. Als je alles dat je nodig hebt al klaar hebt liggen kan je je beter concentreren op wat je aan het doen bent.
- Zorg dat je geen afleiding hebt. Doe je computer uit en ga niet op Facebook of Twitter of iets anders dat je zou kunnen afleiden. Zorg dat je niks in de buurt hebt behalve dingen die je direct nodig hebt voor je huiswerk. Veel kinderen houden zich tijdens het huiswerk ook bezig met anderen dingen zoals sociale media en muziek. Uit onderzoek blijkt dat de schoolresultaten hiervan naar beneden kunnen gaan. Muziek kan bij veel leerlingen helpen om afleiding door andere geluiden te voorkomen, vaak gaan leerlingen echter actief bezig met de vraag “welk liedje wil ik nu luisteren”, waardoor het niet helpt.
5 Huiswerk tips voor ouder en kind
- Vraag je kind regelmatig of het huiswerk af is.
- Praten over huiswerk met een puber is moeilijk, zeker als het niet goed gaat.
- Ook al laten ze het niet altijd merken, kinderen waarderen het als hun ouders aandacht voor hen hebben.
- Ze willen het bijna allemaal goed doen op school, houd daar rekening mee.
- Als blijkt dat je kind te weinig huiswerk maakt, kun je in overleg huiswerk tijden afspreken.
Wees niet bang om hulp in te schakelen als het niet lukt. Bijvoorbeeld bij school bij de mentor of huiswerkhulp zoals Mr. Chadd. Bij Mr. Chadd kunnen we een leerling helpen bij het plannen en het maken van zijn of haar huiswerk.
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Leerlingen die hier vragen over hebben, keken ook naar:
Werkt u in het vo of mbo? Plan direct een vrijblijvende demonstratie in!
We laten u graag geheel vrijblijvend zien hoe Mr. Chadd werkt, hoe het kan worden ingezet en wat de meerwaarde is. Dit doen we in een fysieke of online afspraak van zo'n 30 minuten. Let op! Deze demonstratie is alleen bedoeld voor mensen die werkzaam zijn in het vo of mbo, NIET voor leerlingen!
Meer informatie over Mr. Chadd
Laat hieronder uw gegevens achter en we sturen u geheel vrijblijvend meer informatie over Mr. Chadd op!
Werkt u in het vo of mbo? Neem contact op!
Bent u benieuwd naar de voordelen van Mr. Chadd of heeft u andere vragen? Laat uw gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.